3830/AL/07

Langettava

Lehti julkaisi kuvan rikokseen syyllistyneen kotipihalta, jossa oli ihmisiä. Lehti loukkasi yksityiselämän suojan periaatteita. Langettava.

Kantelu 26.11.2007
Kantelun mukaan 7 päivää on julkaissut kuvia yksityishenkilöstä ja kotitalosta sekä pihasta. Kyseessä on Jokelan tragedia ja ampujan lähiomainen sekä koti. Vaikka kuvateksti liittyy kuvaan, on kyseinen tapa uutisoida asiasta kuvan kanssa epäeettinen. Kuva on otettu tragedian tapahtumapäivänä vain joitakin tunteja tapahtuneesta, jolloin omaiset ovat olleet kyvyttömiä reagoimaan lehtimiesten toimintaan.

Kantelussa vedotaan Journalistin ohjeiden kohtiin 27 ja 28, jotka ovat tämän päätöksen ratkaisuosassa.

7 päivää -lehden vastaus 17.1.2008
Päätoimittaja Eeva-Helena Jokitaipale vastaa, että juttu käsitteli poliisin suojelutoimia, eikä se liittynyt ampujan perheen yksityiselämään. Juttu kertoi siitä, kuinka poliisi suojeli perheen yksityiselämää. Kuva esittää poliisin kotietsintää, mikä kerrottiin kuvatekstissä. Kuva oli otettu yleisellä tiellä poliisioperaation aikaan. Lehti ei tiennyt, että kuvasta ilmenisi joku ampujan perheenjäsen. Kuvasta ei voi tunnistaa ketään muuta kuin korkeintaan poliisimiehen.

Ratkaisu
Yksityiselämään kuuluvia erityisen arkaluonteisia seikkoja voi julkaista vain asianomaisen suostumuksella tai jos niillä on poikkeuksellista yhteiskunnallista merkitystä. Yksityiselämän suoja on otettava huomioon myös kuvia käytettäessä (JO 27). Sairaus- ja kuolemantapauksista sekä onnettomuuksien ja rikosten uhreista uutisoitaessa on aina noudatettava hienotunteisuutta (JO 28). Julkisella paikalla tapahtuvaa toimintaa on yleensä lupa selostaa ja kuvata ilman asianosaisten suostumusta (JO 29).

Lehden juttu ”Perhe pysyy poliisin suojeluksessa” kertoi poliisin toimista Jokelan kouluampujan kotitalolla. Jutun yhteydessä julkaistussa kuvassa on talon pihamaalla virka-asuisia poliiseja ja yksi muu ihminen. Kuvatekstin mukaan ”Poliisit ratsasivat kotitalon vain muutama tunti ampumavälikohtauksen jälkeen”.

Yhdeksän ihmisen ampuminen koulussa on ainutlaatuinen tapahtuma Suomen rikoshistoriassa. Siksi on ymmärrettävää, että tiedotusvälineet pyrkivät raportoimaan myös itsensä surmanneen ampujan lähipiiristä. Ihmisten kuvaaminen yksityisellä pihalla loukkaa kuitenkin heidän yksityiselämänsä suojaa. Tässä tapauksessa tekijän lähipiiri on rinnastettavissa tragedian muihin uhreihin. Sen vuoksi myös heidän kohtelunsa vaatisi journalistin ohjeissa mainittua erityistä hienotunteisuutta. Neuvoston mielestä 7 päivää ei ole noudattanut näitä periaatteita.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että 7 päivää on rikkonut hyvää journalistista tapaa ja antaa lehdelle huomautuksen.