3790/SL/07

Vapauttava

Lehti kertoi kaupunginvaltuutetun saamasta rikossyytteestä. Häntä kuultiin samassa yhteydessä. Vapauttava.

Länsi-Suomessa kerrottiin 15.8.2007 kaupunginvaltuutetun ja hänen puolisonsa saamasta eläinrääkkäyssyytteestä.

Kantelu 9.9.2007

Kantelijan mielestä kaupunginvaltuutetun nimeä ei olisi pitänyt julkaista, koska syytetyt kiistivät syytteen ja asian käsittely oli kesken. Hänen mukaansa kysymyksessä ei ole yhteiskunnallisesti merkittävä uutinen. Kaupunginvaltuutetun nimen julkaiseminen myötä myös hänen puolisonsa oli tunnistettavissa, vaikka puoliso ei ole julkisuuden henkilö.

Kantelija katsoo, että syyttäjä ja syyttäjän todistaja ovat saaneet jutussa kohtuuttoman suuren painoarvon. Nostoiksi poimitut sitaatit ovat aiheuttaneet kärsimystä perheen lapsille.

Länsi-Suomen vastaus 12.10.2007

Vastaava päätoimittaja Pasi Katajamäki kirjoittaa, että lehti päätyi julkaisemaan syytetyn nimen hänen yhteiskunnallisen asemansa takia. Kaupunginvaltuutettu ja entinen kunnanvaltuuston puheenjohtaja on paikkakunnalla julkisuuden henkilö. Hän olisi ollut tunnistettavissa jutusta myös ilman nimeä, pelkän kotipaikkansa ja ammattinsa perusteella.

Kaupunginvaltuutettu sai kommentoida syytettä uutisen yhteydessä. Katajamäen mukaan valtuutettu ei kieltänyt nimensä julkaisemista.

Ratkaisu

Yksityiselämään kuuluvia erityisen arkaluonteisia seikkoja voi julkaista vain asianomaisen suostumuksella tai jos niillä on poikkeuksellista yhteiskunnallista merkitystä. Yksityiselämän suoja on otettava huomioon myös kuvia käytettäessä (JO 27). Julkistakin aineistoa julkaistaessa pitää ottaa huomioon yksityiselämän suoja. Kaikki julkinen ei välttämättä ole julkaistavissa. Erityistä varovaisuutta on noudatettava, kun käsitellään alaikäisiä koskevia asioita (JO 30). Rikoksesta tuomitun nimen, kuvan tai muita tunnistetietoja voi julkaista, ellei se tuomitun asemaan tai tekoon nähden ole selvästi kohtuutonta. Alaikäisen tai syyntakeettomana tuomitun henkilöllisyyden paljastamisessa on oltava erityisen pidättyväinen (JO 31). Tunnistamiseen johtavien tietojen käytössä on syytä olla varovainen, kun kyse on vasta rikosepäilystä tai syytteestä (JO 32).

Länsi-Suomen uutisessa kerrotaan nimeltä mainitun kaupunginvaltuutetun ja hänen vaimonsa eläinsuojelurikkomuksista ja eläinrääkkäyssyytteestä. Kaupunginvaltuutettu kertoo kainalojutussa oman versionsa tapahtumista.

Julkisen sanan neuvoston Nimi rikosuutisissa -periaatelausuman mukaan yleisperiaate on, että mitä enemmän taloudellista, poliittista tai hallinnollista valtaa jollakin henkilöllä on, sitä suurempi on yleisön oikeus saada tietoja tämän henkilön toiminnasta. Kaupunginvaltuutetun rikossyytteellä on yhteiskunnallista merkitystä, eli kunnanvaltuutetun nimen julkaiseminen jo syytevaiheessa on perustelua. Lehti on seurannut prosessia loppuun asti ja kertonut myös tuomiosta. Syyte luettiin pariskunnalle, minkä kertominen on normaalia uutisointia. Kaupunginvaltuutetulle on hyvän journalistisen tavan mukaisesti varattu mahdollisuus esittää myös oma näkemyksensä.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Länsi-Suomi ei ole rikkonut hyvää journalistista tapaa.