3787/AL/07

Langettava

Lehti julkaisi yksipuolisen, kritiikittömän ja mainosmaisen jutun uutuustuotteesta, johon kirjoittaja oli selvästi kytköksissä. Langettava.

Maatilan Pellervo julkaisi 14.6.2007 sarjan artikkeleita, joissa käsiteltiin terveystietojärjestelmää.

Kantelu 11.9.2007

Kantelijan mukaan 12 sivun juttukokonaisuudessa syyllistyttiin toimituksellisen ja ilmoituksellisen materiaalin sekoittamiseen. Jutuissa käsiteltiin yhtä tietokoneohjelmaa, ja toimittaja kuuluu kyseistä ohjelmaa tuottavan yrityksen omistajiin. Jutun lopussa on yrityksen ilmoitus. Maatilan Pellervon ilmoitusmyyntiä hoitaa yhtiö, jonka omistajiin toimittaja myös kuuluu. Kantelija kirjoittaa, että Maatilan Pellervon vastaava päätoimittaja on tietoinen toimittajan yrityskytköksistä.

Maatilan Pellervon vastaus 12.10.2007

Vastaava päätoimittaja Kaisu Räsänen toteaa, että kantelussa esitetyt seikat pitävät paikkansa.

Ratkaisu

Journalisti ei saa käyttää asemaansa väärin. Hänen ei pidä käsitellä aiheita, joihin liittyy henkilökohtaisen hyötymisen mahdollisuus eikä vaatia tai vastaanottaa etuja, jotka voivat vaarantaa riippumattomuuden tai ammattietiikan (JO 4). Ilmoitusten ja toimituksellisen aineiston raja on pidettävä selvänä. Piilomainonta on torjuttava (JO 19).

Maatilan Pellervon terve eläin –liitteessä on kuuden jutun kokonaisuus, jossa esitellään Provet–terveystietojärjestelmää.

Juttujen sävy on kritiikitön, ja mainosmaisen kokonaisuuden ilmeinen tarkoitus on hankkia tietojärjestelmälle uusia asiakkaita. Toimittaja kuuluu tietojärjestelmän toimittaneen yrityksen omistajiin, mutta tätä sidonnaisuutta ei kerrota lukijoille.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Maatilan Pellervo on rikkonut hyvää journalistista tapaa ja antaa lehdelle huomautuksen.