3538AB/SL/05

Vapauttava

Kantelun mukaan iltapäivälehden lööpissä ja etusivulla kerrottiin liian suorasukaisesti ja lapsia ajattelematta julmasta surmasta. Lööppi ja otsikot olivat totuudenmukaisia. Neuvosto kehotti kiinnittämään huomiota lööppien ja etusivun otsikoiden asuun. Vapauttava.

Ilta-Sanomien myyntijulisteessa eli lööpissä oli 27.9.2005 seuraavanlainen teksti: ”Isä tappoi lapsensa KESKEN AAMUPALAN”. Sama teksti toistui lehden etusivulla. Otsikoilla viitattiin Espoon perhesurman oikeuskäsittelyyn, joka oli alkanut käräjäoikeudessa. Murhista oli syytettynä isä, joka oli tunnustanut surmanneensa vaimonsa ja kaksi lastaan avio-ongelmien, rahapeliriippuvuuden ja itsemurha-aikeiden vuoksi.

Kantelut 27.9. ja 11.10.2005

Viikin mukaan lööpin teksti vaarantaa jälkikasvun henkisen kestävyyden ja irrallisena vaikuttaa koko yhteisön turvallisuuden tunteeseen. Mustalammen mielestä teksti on vastuuttomuudessaan ja yksityiskohtaisessa makaaberiudessaan eettisesti täysin kestämätön. Lasten ja perheiden on täysin mahdotonta suojautua tämän tyyppiseltä viestinnältä. Lööppi ei myöskään anna mahdollisuutta turvalliselle kasvatuskeskustelulle, jollaisten avulla tällaiset asiat pitäisi voida käsitellä.

Ilta-Sanomien vastaus 24.10.2005

Päätoimittaja Antti-Pekka Pietilän mukaan uutisen yksityiskohdat kuten kaikki muutkin tiedot perustuvat oikeudenkäyntiasiakirjoihin ja kertomuksiin. Tiedot ovat tosia ja oikeita. Lööpin ja etusivun tekstit perustuivat tosiasioihin eivätkä ne olleet liioittelevia tai harhaanjohtavia. Espoon perhesurma oli uutistapahtumana verrattavissa Myyrmäen pommiräjäytykseen, Konginkankaan bussiturmaan tai Porvoon perhesurmaan.Viimeisten parin vuoden aikana on ollut useita vakavia tapahtumia, joissa jompikumpi vanhemmista on pahoinpidellyt tai surmannut muut perheenjäsenet ja usein myös itsensä taloudellisten vaikeuksien vuoksi. Raha-asiat, perheiden ahdinko ja väkivalta liittyvät tiiviisti yhteen ja niiden yhteyttä voidaan pitää ilmiönä. Espoossa oli kyse niin sanotusta hyvästä perheestä. Isän surmattua perheensä kulissit sortuivat. Kyse oli monin tavoin yhteiskunnallisesti merkittävästä tapahtumasta, joka herätti laajaa huomiota kaikissa tiedotusvälineissä. Lukijoille on voitava kertoa, mitä ympäröivässä yhteiskunnassa todella tapahtuu.

Ratkaisu

Journalistin on pyrittävä totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen (JO 8).

Otsikoille, ingresseille, kansi- ja kuvateksteille, myyntijulisteille ja muille esittelyille on löydyttävä sisällöstä kate (JO 15).

Sairaus- ja kuolemantapauksista sekä onnettomuuksien ja rikosten uhreista uutisoitaessa on aina noudatettava hienotunteisuutta (JO 28).

Äidin ja kahden pienen lapsen surmaaminen on hyvin harvinainen ja julma teko. Perheen isän paljastuminen syylliseksi korostaa rikoksen poikkeuksellisuutta. Teon motiivina oli perheen taloudellinen ahdinko, joka aiheutui muun muassa isän peliriippuvuudesta. Niin teko kuin taustalla olevat yhteiskunnallisestikin merkittävät syyt tekevät ymmärrettäväksi perhesuman mediassa saaman suuren huomion. Väkivaltaiset rikokset järkyttävät uhrien lähipiirin lisäksi yhteisöä, ja asian käsittely julkisuudessa tuntuu pahalta. Tiedotusvälineiden tehtävä on kuitenkin kertoa, mitä yhteiskunnassa tapahtuu. Tietoa tarvitsevat niin kansalaiset kuin heidän valitsemansa päättäjät.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Ilta-Sanomat ei ole rikkonut hyvää journalistista tapaa. Neuvosto haluaa kuitenkin korostaa lööppien ja etusivun otsikoiden erityisasemaa verrattuna varsinaiseen lehteen ja sen sisältöön. Lehti pitää erikseen hankkia luettavaksi, mutta lööpit ja etusivut ovat kaikkien nähtävillä ja myös lasten silmien korkeudella kioskien ulkopuolella, katujen varsilla ja kauppojen kassoilla. Tämän vuoksi ne vaativat aivan erityistä harkintaa samaan tapaan kuin väkivaltaisten televisio-ohjelmien alkamisajat, joissa otetaan huomioon katsojien ikä.