Vuoden viimeinen kokous: Neljä langettavaa ja neljä vapauttavaa

Vuoden viimeinen kokous: Neljä langettavaa ja neljä vapauttavaa

Vuoden 2014 viimeiseen kokoukseen osallistuivat erovuorossa olevat Timo Huovinen ja Lauri Karppi, Anssi Järvinen, Heikki Vento ja erovuorossa oleva Jaakko Ujainen, Risto Uimonen, Pasi Kivioja ja Kalle Heiskanen. Istumassa vasemmalata Veera Ristikartano, Liina Matveinen, erovuorossa oleva Riitta Ollila, Ulla Järvi Ja Eeva Ruotsalainen.

JSN teki vuoden viimeisessä kokouksessaan kahdeksan ratkaisua, joista puolet päätyi langettavaan päätökseen. Yleisradion Ajankohtainen kakkonen, Helsingin Sanomat, Ilta-Sanomat ja Iltalehti saivat huomautuksen hyvän journalistisen tavan rikkomisesta. Helsingin Sanomat sai myös vapauttavan päätöksen, kuten Etelä-Suomen Sanomat, Radio City ja Kymen Sanomatkin.

Neuvosto äänesti Ylen langettavasta luvuin 11?1. Langettavaa vastustanut jätti eriävän mielipiteen. Myös kolme langettavan puolesta äänestänyttä neuvoston jäsentä jättivät päätöksen perusteluista eriävän mielipiteen. Langettava perustui juontojen, insertin ja toimittajan verkkokolumnin kokonaisuuteen.

Helsingin Sanomat sai langettavan olennaisen asiavirheen korjauksen laiminlyönnistä. Kyse oli talouden erikoisjutusta, jossa sekoitettiin työllisten absoluuttisen määrän muutos ja työllisyysasteen muutos. Helsingin Sanomat sai virheen korjauksesta myös vapauttavan. Neuvosto katsoi, että Kuukausiliitteen kulttuurijutun epätäsmällinen ilmaisu Espanjan työttömyysluvuista ei ollut siinä yhteydessä olennainen asiavirhe.

Iltalehden langettava tuli ratsastusonnettomuudesta kertoneesta uutisesta ja siihen liittyneestä videosta. Tarkistamattomien ja virheellisten tietojen julkaisu lisäsi onnettomuuden uhrin läheisten kärsimystä ja vaaransi myös uhrin hienotunteisen kohtelun. Ilta-Sanomat julkaisi arkaluonteisen uutisaiheen yhteydessä arkistokuvan, jossa esiintynyt alaikäinen oli tunnistettavissa, vaikka hän ei millään tavalla liittynyt jutun otsikossa mainittuihin alastonkuviin.

—————————————————————————-
Kommentit:      puheenjohtaja Risto Uimonen 040 552 0206
Lisätiedot:        JSN:n toimisto 09 1357494

Kirjoittaja