Toimittajille avuksi muistilista itsemurhista uutisointiin

Toimittajille avuksi muistilista itsemurhista uutisointiin

Tänään, maailman itsemurhien ehkäisypäivänä, toimittajat saavat uuden apuvälineen: muistilistan, josta voi yhdellä vilkaisulla tarkistaa, mitä kannattaa ottaa huomioon, kun uutisoitavana on itsemurha. Muistilistan ovat tehneet yhteistyössä media-alan järjestöt Suomen Journalistiliitto, Paikallislehtien Päätoimittajayhdistys, Aikakauslehtien päätoimittajat, Päätoimittajien yhdistys, Suomen Kaupunkilehtien Päätoimittajat ja Julkisen sanan neuvosto. Muistilistan pohjana on käytetty THL:n toimittamaa tietopakettia, mutta oheinen muistilista on journalismijärjestöjen keskenään muotoilema.

Muistilistan tarkoitus on helpottaa toimittajan työtä kertomalla tärkeistä näkökulmista ja harkinnan paikoista. Itsemurha voi tuntua hankalalta uutisaiheelta, koska itsemurhauutinen saattaa nostaa jäljittelyn riskiä. Tutkimusten mukaan julkisuuden henkilön itsemurhan uutisoinnissa kannattaa jäljittelyriskin vuoksi olla erityisen tarkkana, oli julkkis sitten koti- tai ulkomainen. Asiallinen uutisointi kuitenkin torjuu huhuja ja vääriä oletuksia.

Muistilista ei ole Journalistin ohjeiden liite eikä mikään täydennys Journalistin ohjeisiin. Tiiviisti kirjoitettu muistilista on helposti ja nopeasti luettavissa kännykän näytöltä. Lopussa on linkki THL:n sivuille, joilta löytyy yleisölle annettavaa lisätietoa mm. avun saannista ongelmatilanteissa. Muistilistan voi ladata täältä.

Muistilista itsemurhista uutisointiin

1. Harkitse tarkoin, onko itsemurhasta uutisointi tarpeen ja mitä siitä tarvitsee kertoa. Julkisuutta saaneet itsemurhat aiheuttavat jäljittelyriskin. Tämä koskee yhtä lailla sekä kotimaan että ulkomaan uutisia.

2. Käytä harkintaa myös julkisuuden henkilön itsemurhan uutisoinnissa. Erityistä hienovaraisuutta tarvitaan, koska jäljittelyn riski on suuri.

3. Ota suremaan jääneiden tunteet huomioon.

4. Vältä itsemurhan tekotavan tai tarkan tekopaikan mainitsemista, jos niiden kertomiseen ei ole erityistä perustetta.

5. Älä käytä sensaatiohakuisia kuvia (itsemurhamenetelmästä/paikasta/uhrista).

6. Älä normalisoi tai dramatisoi itsemurhaa.

7. Itsemurha ei kuitenkaan ole tabu. Siitä asiallisesti kertominen torjuu huhuja ja vääriä oletuksia.

8. Jos uutisen yhteyteen luontevasti sopii, kannattaa kertoa tukipalveluista, joista saa apua.