Shekkivihkojournalismia ja salakuuntelua

Shekkivihkojournalismia ja salakuuntelua

Lontoossa jatkuva median salakuunteluoikeudenkäynti on tuonut päivänvaloon pöyristyttäviä yksityiskohtia brittijournalistien toimintavavoista. Monet viime vuosikymmenten kovat skuupit on hankittu ostamalla ja kuuntelemalla salaa puhelinvastaajia.

Salakuunteluskandaalin takia lakkautettu suuri sunnuntailehti News of the World (NotW) oli kuuluisa julkkiksia, urheilijoita ja filmitähtiä koskeneista uutisvoitoistaan, jotka levisivät Suomeen asti. Lehti maksoi niistä suuria summia, joiden rinnalla eräiden aikakauslehtien vihjepalkkiot tai esimerkiksi rintaimplanttien asennukset julkkiksille juttuja vastaan tuntuvat nappikaupalta. 

NotW pulitti esimerkiksi amerikkalaiselle prostituoidulle noin lähes 300 000 euroa siitä, että tämä paljasti englantilaisen filmitähden Hugh Grantin touhut kanssaan ja ettei nainen kertonut tietojaan myös muille brittitabloideille. 

NotW:n entinen päätoimittaja Rebekah Brooks kertoi oikeudessa maksaneensa maajoukkuejalkapalloilija Paul Gascoinelle 60 000–90 000 euroa siitä, että tämä antoi NOTW:lle haastattelun saamistaan perheväkivaltasyyteistä. Gascoine tuli huipulla ollessaan tunnetuksi myös värikkäästä elämästään.

Brooks on myöntänyt voidelleensa viranomaisia rahalla saadakseen uutisia. Brooksin heille hyväksymien laskujen kokonaissumma nousee lähes 50 000 euroon. Prinssi Williamin bikinikuvan Brooks osti noin 4 700 eurolla, mutta jätti sen julkaisematta häveliäisyyssyistä.

NotW ja samaan Rupert Murdochin perheen hallitsemaan mediayhtiöön kuuluva The Sun hankkivat yksinoikeuden julkaista otteita huippujalkapalloilija David Beckhamin omaelämäkerrasta. Hinta, 1,17 miljoonaa euroa, sisälsi Beckham kolumnin. Brooks toimi aikoinaan molempien lehtien päätoimittajana.

NotW ja Sun käyttivät yksityisetsiviä vaikeasti hankittavien tietojen varmistamiseen ja skuuppien metsästämiseen. Nämä murtautuivat tunnettujen ihmisten puhelinvastaajiin, vaikka se tiedettiin toimituksissa lainvastaiseksi. Salakuuntelun uhreja on ainakin puolisensataa – kuningasperheestä lähtien. News International -yhtiö on maksanut osalle heistä tuntuvia korvauksia välttääkseen oikeudenkäyntejä.

Yksityisetsivä Glenn Mulcaire on tunnustanut salakuuntelun ja kertonut avoimesti NOTW:n menettelytavoista. Lehti maksoi hänelle yli 100 000 euroa vuodessa lainvastaisista palveluksista.

Suuret palkkiot eivät horjuttaneet NotW:n taloutta, koska lehti kannatti hyvin. Kun Brooksista tuli sen päätoimittaja v. 2000, toimituksen vuosibudjetti oli noin 27 miljoonaa euroa. Yhtiön liikevaihto nousi lähes 200 miljoonaan, ja se teki voittoa noin 35 miljoonaa euroa.

Salakuunteluskandaalilla on ollut laajamittaiset seuraukset Britanniassa. NotW:n lisäksi myös lehtiä valvova julkisen sanan neuvosto PCC on päätetty lakkauttaa sekä korvata uudella, josta hallitus ja lehdet riitelevät yhä keskenään. Pidätettyjä tai syytteen saaneita journalisteja on 63. Heistä 12 oli vapautunut toistaiseksi syytteistä. Monet poliisit korkeaa johtoa myöten ovat menettäneet virkansa.

Lähteet: Financial Times, Guardian, Independent ja Press Gazette. 

4.3.2014

Kirjoittaja