Samasta jutusta tuli vapauttava ja langettava

Samasta jutusta tuli vapauttava ja langettava

Aamulehti ja Valkeakosken Sanomat julkaisivat saman jutun, jossa käsiteltiin huhuja seurakunnan erityistilintarkastuksesta ja kirkkoherran tulevaisuudensuunnitelmia. Aamulehti selvisi JSN:n vapauttavalla päätöksellä, mutta Valkeakosken Sanomat sai langettavan. Ratkaisevana erona oli, että Aamulehden päätoimittaja neuvotteli vastineesta, mutta Valkeakosken Sanomat torjui vastineen, vaikka toimitus sen ensin oli luvannut julkaista. Aamulehtikään ei vastinetta loppujen lopuksi julkaissut, koska kantelija ei neuvottelun jälkeen suostunut vastinettaan muokkaamaan.

Julkisen sanan neuvosto katsoi, että kantelija oli joutunut erittäin kielteiseen julkisuuteen. Tämän vuoksi hänelle syntyi oikeus omaan kannanottoon eli vastineeseen, vaikka häntä oli kuultukin samanaikaisesti.

Neuvosto teki keskiviikon kokouksessaan viisi muutakin päätöstä. MTV:n lähdesuojakantelun vapauttavasta ratkaisusta (5660/TV/14) JSN tiedotti jo eilen keskiviikkona. Muissa neuvoston päätöksissä  Hufvudstadsbladet sai langettavan vastineen kommentoinnista ja siitä, että se ei kertonut lukijoille poikkeavista tiedonhankintatavoista.

Helsingin Sanomat sai vapauttavan vuorineuvoksen henkilöhaastattelusta, jossa tämä kertoi omistamansa yhtiön osakkeiden mahdollisesta perintöverokohtelusta. Nya Älandin vapauttavassa neuvosto katsoi, että koululaisella oli oikeus kertoa opetukseen liittyvistä kokemuksistaan, vaikka opettaja saattoikin joutua ikävään valoon. Suomen Kuvalehti ei tehnyt olennaista asiavirhettä kertoessaan, että lääkäri olisi voinut kommentoida potilaiden sairausasioita.

Neuvoston seuraava kokous on 20.5.2015.

Kommentit:      puheenjohtaja Risto Uimonen 040 552 0206
Lisätiedot:        neuvoston toimisto 09 135 7494

Kirjoittaja