Presidenttiparin lapsen kuvat ja Seiskan juttu pääministeristä JSN:n käsittelyyn

Presidenttiparin lapsen kuvat ja Seiskan juttu pääministeristä JSN:n käsittelyyn

Julkisen sanan neuvoston (JSN) puheenjohtaja Eero Hyvönen päätti keskiviikkona 22.6.2022, että JSN ottaa käsittelyynsä kysymyksen siitä, saiko mediassa julkaista kuvia presidenttiparin 4-vuotiaasta lapsesta. Urheilukisoissa otettuja kuvia tasavallan presidentti Sauli Niinistöstä ja rouva Jenni Haukiosta lapsensa kanssa julkaistiin useassa suomalaisessa mediassa. JSN:lle on tehty aiheesta kaksi kantelua, jotka molemmat kohdistuvat Iltalehteen. JSN pyytää kanteluihin vastausta Iltalehden lisäksi Lehtikuva-kuvatoimiston omistavalta STT:ltä, jonka kuva julkaistiin Iltalehden lisäksi muissa medioissa. Puheenjohtaja harkitsee myöhemmin, laajennetaanko käsittely koskemaan myös muita medioita. Käsittelyn keskiössä tulee olemaan lapsen yksityisyyden suoja.

Kantelut ovat yksityishenkilöiden tekemiä, eikä presidenttipari ole kannellut asiasta JSN:lle. Tavanomaisesti JSN edellyttää, että yksityisyyden suojaa koskeville kanteluille on asianomaisen suostumus. Puheenjohtaja katsoi, että käsittelylle on edellytykset, sillä asialla on laajempaa yhteiskunnallista merkitystä ja myös presidentti on julkisuudessa ehdottanut aihepiiristä käytävän keskustelua mediassa ja Julkisen sanan neuvostossa.

Puheenjohtaja päätti ottaa neuvoston käsittelyyn myös kantelun, joka kohdistuu pääministeri Sanna Marinin ulkoista olemusta käsittelevään Seiskan juttuun "Paparazzi iski: kireät trikoot myötäilivät Sanna Marinin huipputreenattua peppua – kuva!". Kantelu käsitellään ihmisarvon kunnioittamisen näkökulmasta. Kantelu on yksityishenkilön tekemä, eikä pääministeri itse ole kannellut asiasta.

Päätöksiä on odotettavissa aikaisintaan 31.8. pidettävästä neuvoston kokouksesta.

Kirjoittaja