8642/UL/23

Langettava

Jutun faktaosiossa oli olennainen asiavirhe, jonka lehti korjasi vasta neljä kuukautta jutun julkaisemisen jälkeen, kun se sai tiedon Julkisen sanan neuvostolle tehdystä kantelusta.

Kantelu 21.6.2023

Kantelu kohdistuu Kauppalehden verkkosivuillaan 14.6.2023 julkaisemaan juttuun Fennovoiman jäljiltä jäänyt mökkikylä polttaa rahaa Pyhäjoella – Kunnanjohtaja: Uskon yhä ydinvoimalaan.

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/fennovoiman-jaljilta-jaanyt-mokkikyla-polttaa-rahaa-pyhajoella-kunnanjohtaja-uskon-yha-ydinvoimalaan/fa9962ad-75d8-42bd-8a5f-4c40bf4bbf55

Kantelun mukaan jutun Faktat-osiossa väitettiin virheellisesti, että ”Rosatom omistaa Fennovoimasta yksi kolmasosaa”. Kantelun mukaan todellisuudessa Rosatom omistaa vain kolme prosenttia. Kantelun mukaan 11 kertainen virhe oli olennainen. 

Kantelija on pyytänyt lehteä korjaamaan juttuaan 14.6.2023 ja 15.6.2021 sähköpostitse lähettämillään korjauspyynnöillä osoitteeseen [email protected]. Kantelija kertoo viitanneensa korjauspyynnössään myös Kauppalehden aiempaan, 1.12.2022 julkaisemaan juttuun, jonka otsikko oli Fennovoima pääsi irti venäläisomistuksesta ja jossa kerrottiin Rosatomin omistuksen laskeneen kolmeen prosenttiin. Kauppalehti ei ole vastannut kantelijalle eikä korjannut tuolloin juttuaan

Päätoimittajan vastaus 2.10.2023

Kauppalehden vastaavan päätoimittajan Riina Nevalaisen mukaan kantelija kertoo lähestyneensä Kauppalehden toimitusta oikaisupyynnöllä sähköpostitse kaksi kertaa kesäkuussa 2023 koskien artikkelin faktalaatikossa ollutta yksityiskohtaa. Syystä – jota toimitus ei ole voinut jälkeenpäin osoittaa – lukijan viesti on jäänyt huomaamatta. Kauppalehden tietojen mukaan oikaisupyyntöä ei ole esitetty puhelimitse tai sähköpostitse esimerkiksi suoraan toimittajalle, uutispäälliköille tai päätoimittajalle. 

Päätoimittaja kertoo, että virheellinen faktalaatikon yksityiskohta korjattiin juttuun välittömästi sen jälkeen, kun tieto virheestä tavoitti toimituksen syyskuussa 2023, kun lehti sai tiedon JSN:lle tehdystä kantelusta. Jutun faktalaatikon tiedot korjattiin oikeiksi ja lisäksi artikkelin loppuun kirjattiin tiedot muutoksesta Journalistin ohjeiden mukaisesti.  

Päätoimittajan mukaan lehti on näin ollen kulloisenakin hetkenä toimittu parhaan käytössä olevan tiedon varassa. Kuten Journalistin ohjeetkin edellyttävät, Kauppalehti noudattaa tarkkuutta siinä, että olennaiset asiavirheet on korjattava viipymättä. 

Päätoimittajan mukaan kantelijan esiintuoma Rosatomin Fennovoima-omistuksen osuutta koskeva virhe oli jutun taustoittavassa faktalaatikossa. Itse jutun pääaihe liittyi muuhun kuin oikaistavaan yksityiskohtaan, joten virhe ei artikkelin kokonaisuuden kannalta ollut olennainen, eikä se muuttanut itse uutista millään tavoin. Kyse oli asiavirheestä faktalaatikon yksityiskohdassa. 

Päätoimittajan mukaan, koska toimitus pyrkii kaikessa tekemisessään tarkkuuteen, faktalaatikon virhe luonnollisesti korjattiin tässäkin tapauksessa. Huomionarvoista tässä on lisäksi, että Kauppalehti oli myös jo aiemmin uutisoinut oikean omistusosuuden toisaalla. 

Journalistin ohjeiden kohdan 20 mukaan ”tiedotusvälineen on suotavaa tehdä yleisölle selväksi ne käytännöt ja periaatteet, joiden mukaan se korjaa virheensä.”  Kauppalehden oikaisukäytäntö on ollut julkinen jo aiemmin. Toimitus on kuitenkin vielä varmuuden vuoksi käynyt läpi prosessinsa sekä lukijoiden saatavilla olevat yhteystiedot, jotta jatkossa tiedot mahdollisista oikaistavista asiavirheistä kulkevat mahdollisimman ripeästi oikeaan paikkaan toimituksessa. Kauppalehden periaatteet ovat luettavissa verkossa osoitteessa https://www.almamedia.fi/yhteystiedot/asiakaspalvelu/kauppalehti/kauppalehden-oikaisukaytanto/.  

Ratkaisu

JO 20: Olennainen asiavirhe on korjattava viipymättä ja niin, että se tavoittaa mahdollisimman kattavasti virheellistä tietoa saaneen yleisön. Korjaus on julkaistava sekä tiedotusvälineen toimituksellisilla verkkosivuilla että julkaisussa tai kanavassa, jossa virhe on alun perin ollut.

[…]

Tiedotusvälineen on suotavaa tehdä yleisölle selväksi ne käytännöt ja periaatteet, joiden mukaan se korjaa virheensä.

Kauppalehden jutussa kerrottiin Fennovoiman Hanhikiven voimalahankkeen keskeyttämisestä aiheutuvista kuluista sen venäläiselle osaomistajalle Rosatomille. Jutun faktalaatikossa kerrottiin, että Rosatom omistaa kolmanneksen Fennovoimasta. Todellisuudessa Rosatomin omistusosuus Fennovoimasta oli kolme prosenttia. Kantelija pyysi lehteä kaksi kertaa korjaamaan juttuaan lehden korjauspyyntöohjeistuksen mukaisesti. Lehti ei vastannut kantelijalle eikä korjannut juttuaan ennen kuin se sai tiedon virheestä Julkisen sanan neuvostolle tehdystä kantelusta. 

Julkisen sanan neuvosto toteaa, että kyseessä oli oikaisua vaativa olennainen asiavirhe, jonka vuoksi lukija sai väärän käsityksen Rosatomin omistusosuudesta Fennovoimasta. 

Neuvosto muistuttaa, että olennainen asiavirhe voi olla myös juttuaiheen kannalta vähäisemmässä yksityiskohdassa, jolla kuitenkin on merkitystä yleisön tiedonsaannin näkökulmasta.

Neuvosto toteaa, että on tiedotusvälineiden vastuulla huolehtia palautekanaviensa saavutettavuudesta ja toimivuudesta sekä siitä, että toimitukselle tulleet korjauspyynnöt käsitellään huolellisesti. Tässä tapauksessa kantelijan sähköpostiviesti oli aiheeltaan selvä korjauspyyntö ja se oli sisällöltään selkeäsanainen.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Kauppalehti on rikkonut Journalistin ohjeiden kohtaa 20, ja antaa sille huomautuksen.

Ratkaisun tekivät:

Eero Hyvönen (pj.), Anssi Marttinen, Marja Keskitalo, Johannes Koponen, Minna McGill, Valpuri Mäkinen, Alma Onali, Hanna Parhaniemi, Harto Pönkä, Henrik Rydenfelt, Timo Sipola, Jani Tanskanen, Marjukka Vainio-Rossi ja Erja Yläjärvi.