7200/SL/19

Langettava

Matkailuaiheista tapahtumaa käsitellyt ennakkojuttu perustui kokonaan tiedotteeseen. Juttu oli kopioitu otsikkoa, rakennetta ja suoria lainauksia myöten niin suoraan ulkopuolisen tuottamasta tekstistä, että lähde olisi pitänyt kertoa lukijoille.

Kantelu 8.11.2019

Kantelu kohdistuu Kymen Sanomien nettijuttuun ”Digitaalisuus tuli jäädäkseen – Kymenlaakson matkailuparlamentti ravistelee matkailuyrityksiä toimimaan”.

https://kymensanomat.fi/uutiset/lahella/7283f76a-711f-440c-accc-55fbec1931cd

Kantelijan mukaan lehti julkaisi hänen laatimansa tiedotteen muuttamatta sanaakaan. Toimittaja oli kuitenkin kuitannut jutun omalla nimellään omaksi tekstikseen. Kantelijan mielestä tämä oli plagiointia, ei toimituksellista työtä, ja siten hän pitää juttua hyvän journalistisen tavan vastaisena.

Päätoimittajan vastaus 29.4.2020

Kymen Sanomien vastaava päätoimittaja Heidi Ekdahl toteaa vastauksessaan, että lehden uutisdeskissä työskentelevän verkkotoimittajan tehtävänä on reagoida nopeisiin uutistilanteisiin, lukea sähköposteja ja seurata sosiaalista mediaa sekä tehdä uutisia toimitukseen tulevien tiedotteiden pohjalta. Päätoimittajan mukaan tiedotteita ei tule julkaista lehdessä sellaisenaan, vaan ne tulee käsitellä omaa journalistista ammattitaitoa ja harkintaa käyttäen.

Kymen Sanomat saa levikkialueellaan toimivalta Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoululta päätoimittajan mukaan säännöllisesti tiedotteita, jotka eivät usein ylitä uutiskynnystä. Lehden verkkotoimittaja arvioi juuri tämän tilaisuuden kiinnostavan yrityksiä eteläisessä Kymenlaaksossa ja tarjoavan lehden lukijoille tietoa, josta on heille hyötyä.

Päätoimittajan mukaan toimittaja tiesi tiedottavan tahon olevan luotettava toimija ja suhtautui lähteeseensä kriittisesti.

Tulevaa matkailualan tilaisuutta koskeva tapahtumatiedote ja sen pohjalta tehty uutinen kertoivat siitä, keitä puhujia tilaisuuteen oli tulossa ja mikä kunkin vieraan näkökulma paneelikeskustelussa on. Jutussa käytettiin myös tiedotteessa olleita sitaatteja.

Koska tapahtumatiedote oli päätoimittajan mukaan informatiivisesti kirjoitettu, verkkotoimittaja oli muokannut siitä vain osaa väliotsikoista ja aloituslausetta ja jättänyt pois tiedotteen lopussa olleen kahden virkkeen mittaisen osuuden. Päätoimittajan mukaan toimittaja jätti jutusta pois kohdan, jossa markkinoitiin tilaisuuden rahoittajia. Lisäksi toimittaja etsi lehden kuva-arkistosta juttuun kuvituskuvan.

Päätoimittajan mukaan on totta, että tiedote meni läpi Kymen Sanomissa lähes sellaisenaan. Kyseessä kuitenkin oli vapaasti käyttöön tarkoitettu lehdistötiedote, joka oli jaettu medioille ja julkaistu myös tiedotepankissa oppilaitoksen verkkosivuilla. Lehden mukaan toimittajan on voitava luottaa siihen, että lehdistötiedotteita voi tarvittaessa vapaasti hyödyntää uutistyössä, eikä niiden käyttämisen ehdoista tarvitse tiedottavan tahon kanssa erikseen keskustella. Päätoimittajan mukaan jutussa tuotiin selkeästi esiin haastateltavien nimet ja heidän taustaorganisaationsa, vaikka juuri tapahtumatiedotteeseen jutussa ei erikseen viitattu.

Kymen Sanomissa jokainen uutinen signeerataan. Päätoimittajan mukaan tämä on käytäntö riippumatta jutun pituudesta tai siitä, onko uutisen taustalla ollut lehdistötiedote vai onko kyseessä itse löydetty ja ensimmäisenä skuupattu uutinen. Jutun kirjoittaneen toimittajan nimi voidaan jättää pois vain silloin, jos juttu käsittelee henkirikoksiin liittyviä pitkiä vankeustuomioita tai järjestäytynyttä rikollisuutta. Tällä halutaan suojella toimittajien rohkeutta kirjoittaa rikollisuudesta terävästi ja kattavasti. 

Kantelun jälkeen Kymen Sanomissa on päätoimittajan mukaan keskusteltu perusteellisesti hyvän verkkotoimittajan työn periaatteista ja kiinnitetty entistä enemmän huomiota siihen, miten tiedotteita hyödynnetään uutistyön pohjalla.

Ratkaisu

JO 2: Tiedonvälityksen sisältöä koskevat ratkaisut on tehtävä journalistisin perustein. Tätä päätösvaltaa ei saa missään oloissa luovuttaa toimituksen ulkopuolisille.

JO 7: Myös toisen työtä käytettäessä on noudatettava hyvää tapaa. Lähde on mainittava, kun käytetään toisen julkaisemia tietoja.

JO 16: Ilmoitusten ja toimituksellisen aineiston raja on pidettävä selvänä. Piilomainonta on torjuttava.

Kymen Sanomat julkaisi tulevasta matkailuaiheisesta tapahtumasta kertovan jutun, joka oli käytännössä kopioitu sanasta sanaan tiedotteesta. Toimitus oli ainoastaan lisännyt juttuun kuvituskuvan ja kuvatekstin, muokannut kahta väliotsikkoa ja jättänyt pois kaksi tiedotteen lopussa ollutta virkettä.

Julkisen sanan neuvosto toteaa, että jutun aihe ja näkökulma olivat journalistisesti perusteltuja eikä jutussa käytetty mainosmaisia ilmaisuja. Tiedotusvälineet saavat käyttää toimitustyössä apunaan laajastikin tiedotteita, jotka ovat vapaasti hyödynnettävissä.

Tässä tapauksessa koko juttu oli kuitenkin kopioitu otsikkoa, rakennetta ja sitaatteja myöten tiedotteesta, eikä lehti ollut tehnyt lainkaan omaa tiedonhankintaa. Siten lehden toimituksellisen työn osuus oli niin vähäinen, että jutussa olisi ollut syytä vähintäänkin mainita sen lähde. Jutusta saattoi myös saada sen käsityksen, että lehti olisi itse haastatellut siinä esiintyneitä henkilöitä, vaikka heidän lausumansa olivat peräisin tiedotteesta. Tästäkin olisi ollut syytä kertoa lukijoille. Lukijan oli mahdotonta päätellä kokonaisuudesta, että se perustui kokonaan tiedotteeseen.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Kymen Sanomat on rikkonut Journalistin ohjeiden kohtia 2, 7 ja 16 ja antaa sille huomautuksen.

Ratkaisun tekivät:

Eero Hyvönen (pj), Ilkka Ahtiainen, Kyösti Karvonen, Pentti Mäkinen, Riikka Mäntyneva, Heli Parikka, Hannele Peltonen, Tuomas Rantanen, Jukka Ruukki, Henrik Rydenfelt, Ismo Siikaluoma, Taina Tukia, Sinikka Tuomi ja Tuomo Törmänen.