7027/MTV/18

Vapauttava

MTV julkaisi verkkosivuillaan jutun, joka perustui autojen maahantuojan tiedotteeseen. Juttu ei ollut piilomainontaa. Äänestyspäätös 6–4.

Kantelu 4.1.2019

Kantelu kohdistuu MTV:n verkkosivuillaan 2.1.2019 julkaisemaan juttuun ”Mestarimekaanikko Niina, 28: ’Välillä joutuu todistelemaan, että minä se olen, joka on huoltanut sinun autosi’”

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/mestarimekaanikko-niina-28-valilla-joutuu-todistelemaan-etta-mina-se-olen-joka-on-huoltanut-sinun-autosi/7224724

Kantelun mukaan juttu on piilomainontaa.

Päätoimittajan vastaus 28.2.2019

MTV:n vastaavan päätoimittajan Tomi Einosen mukaan juttu on julkaistu MTV:n uutispalvelun lifestyle-osastoon kuuluvassa auto-osiossa. Osasto julkaisee viikkotasolla kymmeniä eri automerkkeihin, automalleihin, liikenteeseen tai autoiluun liittyviä artikkeleita ja videoita. Päätoimittajan mukaan jutun tehnyt toimittaja käsittelee autoalaa laajalti ja on yksi Suomen luetuimmista autotoimittajista.

Päätoimittajan mukaan jutun tehnyt toimittaja on itse toimittanut kyseisen artikkelin ja hankkinut siihen tarvittavan materiaalin. Uutiskärkenä on suomalaisen naishenkilön suorittama Master-tason autoalan mekaanikkopätevyys. Henkilö kertoo artikkelissa työurastaan sekä avaa alan osaamiseen liittyviä yksityiskohtia. Päätoimittajan mukaan MTV Uutiset tai toimittaja ei ole saanut artikkelin osalta minkäänlaista kaupallista hyötyä ja artikkelin ympärille ei liity mitään kaupalliseen toimintaan viittaavaa.

Päätoimittajan mukaan kyseessä on täysin normaali autoartikkeli, jossa kerrotaan alaan liittyvä pienehkö, mutta kiinnostava henkilötarina. Päätoimittajan mukaan aivan yhtä hyvin kyseisen henkilön työnantajana olisi voinut olla jokin muu merkki, ketju tai yritys.

Päätoimittajan mukaan jutun sisällön alkuperän taustalla on Kian maahantuojan tiedote. Jutussa käsiteltävät seikat eivät päätoimittajan mukaan kuitenkaan rajoitu kyseiseen automerkkiin vaan jutussa käsitellään naisena olemista miesvaltaisella alalla, sitä, millaista automekaanikon työ on, sitä, miten kyseinen automekaanikko päätyi alalle ja myös hänen harrastuksiaan. Päätoimittajan mukaan jutun sisältö, käsittelykulma ja yksityiskohdat ovat täysin toimittajan itsensä valitsemia, eikä Kia ole millään tavalla vaikuttanut jutun ideointiin, käsittelytapaan tai lopputulokseen.

Ratkaisu

JO 16: Ilmoitusten ja toimituksellisen aineiston raja on pidettävä selvänä. Piilomainonta on torjuttava.

MTV julkaisi verkkosivuillaan jutun, jossa automekaanikko kertoi urastaan. Jutussa kerrottiin hänen suorittaneen tietyn automerkin huoltokoulutuksen. Jutun lähteenä oli automerkin maahantuojan tiedote.

Julkisen sanan neuvosto toteaa, että tiedotusvälineet saavat käyttää toimitustyössä apunaan tiedotteita ja myös poimia juttuihinsa tiedotteista haastattelusitaatteja, kunhan juttu ei ole mainosmainen ja se noudattaa muiltakin osin Journalistin ohjeita.

Neuvosto toteaa, että kantelun kohteena oleva juttu perustui automerkin maahantuojan tiedotteeseen ja MTV:n toimituksellinen panos oli vähäinen. Vaikka kaikki automekaanikon lausumat olivat peräisin maahantuojan tiedotteesta, jutusta saattoi saada käsityksen, että MTV oli itse haastatellut häntä. MTV:n olisi ollut hyvä kertoa lukijoille, että lausumat olivat peräisin tiedotteesta.

Neuvosto kuitenkin toteaa, että jutun aihe ja näkökulma olivat journalistisesti perusteltuja ja juttu sopi tyyliltään sivuston auto-osioon. Jutussa ei ollut esimerkiksi ostokehotuksia, mainosmaisia ilmaisuja tai linkkiä maahantuojan sivuille, joten juttu ei täyttänyt piilomainonnan kriteerejä. Lisäksi lähde oli mainittu jutun lopussa.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että MTV ei ole rikkonut hyvää journalistista tapaa.

Vapauttavaa äänestivät:

Elina Grundström (pj), Lauri Haapanen, Antti Kokkonen, Maria Swanljung, Aija Pirinen ja Nina Stenros.

Langettavaa äänestivät:

Tapio Nykänen, Sami Koski, Ismo Siikaluoma ja Pentti Mäkinen.