5803/SL/15

Langettava

Nettilehti kertoi haastateltavan hengellisestä heräämisestä, mutta lisäsi, että häntä voi yhä tilata showkeikoille. Jutun lopussa julkaistiin haastatellun yrityksen yhteystiedot.

Kantelu 8.4.2015

Kantelu kohdistuu www.iltamakasiini.fi:n 6.4.2015 julkaisemaan Johanna Tukiaisen haastattelun otsikolla ”Uskossa: Johanna Tukiainen koki vahvan hengellisen heräämisen” viimeiseen kappaleeseen. Siinä sanotaan: ”Johanna Tukiainen tekee kuitenkin yhä showkeikkoja, joita voi tiedustella osoitteesta xx tai numerosta xx.

http://www.iltamakasiini.fi/artikkeli/277436-uskossa-johanna-tukiainen-koki-vahvan-hengellisen-heraamisen

Kantelija epäilee, että osa journalistisesta päätösvallasta on annettu haastateltavalle, sillä jutun lopussa oleva keikkatiedustelu-kohta toistuu myös kaksi päivää myöhemmin ilmestyneessä nettijutussa.

Kantelijan mukaan tämän kaltainen suora mainostaminen syö journalismin uskottavuutta.

Iltamakasiinin vastaus 28.4.2015

Vastaava päätoimittaja Antti-Pekka Pietilä toteaa, että menettely on vastoin Etelä-Suomen Media Oy:n toimintaperiaatteita ja myöntää, että Iltamakasiini on rikkonut hyvää lehtimiestapaa.

Päätoimittajan mukaan kantelussa todetaan, että kantelija olisi pyytänyt virheen korjaamista ja Iltamakasiini olisi kieltäytynyt korjaamasta virhettä. Tämä ei ole päätoimittajan mukaan totuuden mukaista. ”Kantelija on lähettänyt Iltamakasiinin päätoimittajalle Jari Kupiaiselle viestin 8.4.2015. Siinä todetaan, että kantelija on pyytänyt JSN:a tutkimaan Iltamakasiinin tekemisiä. JSN:n aikaisemman tulkinnan ja sananvapauslain mukaan pelkkä ilmoitus kantelusta JSN:lle ei ole oikaisupyyntö tai vastine.”

Vastaavan päätoimittajan mukaan päätoimittaja Kupiainen on vastannut viestiin sillä perusteella, jota Iltamakasiini on noudattanut ennen julkaisun siirtymistä (8.1.2015) Etelä-Suomen Media Oy:n omistukseen. Tuolloin Iltamakasiini ei ollut JSN:n jäsen.

Ratkaisu

JO 16: Ilmoitusten ja toimituksellisen aineiston raja on pidettävä selvänä. Piilomainonta on torjuttava.

Iltamakasiini julkaisi sivullaan viihdejulkkiksen haastattelun tämän hengellisestä heräämisestä. Jutun viimeisessä kappaleessa todettiin, että julkkista voi tästä huolimatta tilata esiintymään ja julkaistiin hänen yrityksensä yhteystiedot. Näin tehdessään toimitus syyllistyi piilomainontaan.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Iltamakasiini on rikkonut hyvää journalistista tapaa ja antaa lehdelle huomautuksen.

Ratkaisun tekivät:

Risto Uimonen (pj), Pirjo Auvinen, Kalle Heiskanen, Hannu Helineva, Anssi Järvinen, Pasi Kivioja, Heikki Kuutti, Heli Kärkkäinen, Venla Mäntysalo, Seppo Määttänen ja Heikki Vento.