5621/SL/14

Vapauttava

Lehden julkaisema uutinen perustui omaan tiedonhankintaan eikä toisen työn hyväksikäyttöön.

Kantelu 10.10.2014

Kantelu kohdistuu Seiska-lehden nettisivullaan 2.10.2014 klo12:40 otsikolla ”Poliisi tutkii: Martinan siskon kuristamiseen liittyy vastenmielinen teko!” julkaisemaan juttuun viihdejulkkiksen sisaren surmaan liittyvistä yksityiskohdista.

Kantelijan mukaan kyseessä on toisen työn lainaaminen. Ilta-Sanomat oli julkaissut 2.10.2014 klo 11.41 verkkosivuillaan uutisen samasta surmasta otsikolla ”Poliisi epäilee: Näin Martina Aitolehden pikkusisko surmattiin”.

Kantelun mukaan Ilta-Sanomat kertoi ensimmäisenä rikoksen uhrin surmatavan, kuristamisen. Kantelijan mukaan Seiskan jutun kimmokkeena on ollut Ilta-Sanomien uutinen ja Seiskan olisi pitänyt kertoa, kuka julkaisi tiedon ensimmäisenä. Kantelija viittaa jutun kohtaan, jossa sanotaan, että ”Epäilyksen mukaan Aitolehden sisko sai surmansa kuristamisen seurauksena”.

Seiskan vastaus 27.11.2014

Päätoimittaja Eeva-Helena Jokitaipale vastaa, että Seiskan uutinen viihdejulkkiksen sisaren kuoleman yksityiskohdista perustuu lehden omaan tiedonhankintaan. Päätoimittajan mukaan jutun kirjoittanut toimittaja oli jutun julkaisupäivää edeltäneellä viikolla useita kertoja yhteydessä rikoksen tutkinnanjohtajaan saadakseen varmistuksen huhuihin, joiden mukaan surmatun henkilön ruumista olisi töhritty. Päätoimittaja kertoo, että jutun kirjoittaja sai poliisilta vahvistuksen asiaan 2.10.2014, jutun julkaisupäivänä ja samassa yhteydessä myös vahvistuksen, että surmattu kuristettiin.

Päätoimittaja huomauttaa myös, että Seiskan nettiuutisen kärkenä ei suinkaan ollut kuristaminen tekotapana, vaan nimenomaan uudesta rikosnimikkeestä (hautarauhan rikkominen) uutisointi. Nettiuutisessa kerrotaan lisäkuulusteluista uuden rikosnimikkeen osalta sekä siteerataan tutkinnanjohtajaa ihoon piirtämisistä ym.

Ratkaisu

JO 7: Myös toisen työtä käytettäessä on noudatettava hyvää tapaa. Lähde on mainittava, kun käytetään toisen julkaisemia tietoja.

Seiska kertoi netissä viihdeuutisessaan julkkiksen pikkusisaren surmaan liittyvästä uudesta käänteestä. Samassa jutussa poliisi varmisti surmatavan kuristamiseksi. Ilta-Sanomat oli uutisoinut tuntia aiemmin netissä poliisin epäilevän surmatavaksi kuristamista.

Julkisen sanan neuvosto toteaa, että Seiska ei lainannut luvatta Ilta-Sanomien juttua, vaan julkaisi omaan tiedonhankintaansa perustuneen uutisen. Tämä käy ilmi siitä, että Seiskan jutussa tuotiin esille uusi tieto surmatun kohtelusta ja uudesta rikosnimikkeestä.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Seiska ei ole rikkonut hyvää journalistista tapaa.
 

Ratkaisun tekivät:
Risto Uimonen (pj), Pirjo Auvinen, Kalle Heiskanen, Katariina Anttila, Liina Matveinen, Ulla Järvi, Anssi Järvinen, Riitta Kalliokoski, Pasi Kivioja, Niklas Vainio, Heli Kärkkäinen, Venla Mäntysalo ja Heikki Vento.