5587/SL/14

Vapauttava

Lehden julkaisema uutinen perustui yleiseen tietoon ja omaan tiedonhankintaan. Kyse ei ollut toisen työn luvattomasta käyttämisestä.

Kantelu 16.9.2014

Kantelu kohdistuu Seiska-lehdessä 11.9.2014 julkaistuun ns. Kääk-juoruun, jossa kerrottiin Ferrari-pomon lipsahduksesta toimittajille. Sen mukaan Kimi Räikkösen ja hänen avopuolisonsa Minttu Virtasen tuleva lapsi on sukupuoleltaan poika.

Kantelijan mukaan kyseessä on toisen työn käyttäminen ja lainaaminen. Kantelun mukaan Ilta-Sanomat oli julkaissut 6.9.2014 klo 13.27 verkkosivuillaan uutisen otsikolla ”Ferrari-pomo lipsautti Räikkösen lapsen sukupuolen”. Jutussa todettiin mm. ”Odotan innolla Kimin pojan syntymää, di Montezemolo lipsautti kymmenien toimittajien kuullen”. http://m.iltasanomat.fi/viihde/art-1288734524291.html

Kantelun mukaan Ilta-Sanomat oli paikan päällä Monzassa, jossa Luca di Montezemolo antoi tiedon Kimin ja Mintun vauvan sukupuolesta nimenomaan Ilta-Sanomien toimittaja Rita Tainolalle. Ilta-Sanomat oli kantelijan mukaan maailmanlaajuisesti ainoa media, joka uutisoi tuoreeltaan lausahduksen.

Kantelun mukaan Seiska-lehden toimittaja ei ollut tapahtumapaikalla eikä Seiskan juttu sisällä lainkaan lehden omaa tiedonhankintaa, vaan perustuu yksinomaan Ilta-Sanomien uutiseen. Kyse ei ole edes juttuidean hyödyntämisestä vaan suorasta kopioinnista, sanoo kantelija.
Kantelijan mukaan Seiskan olisi tullut JO 7 ja JSN:n periaatelausuman nro 4279/10 perusteella viitata Ilta-Sanomiin juttunsa lähteenä.  Oman tiedonhankinnan puuttumisen vuoksi viittaus olisi kantelijan mukaan pitänyt tehdä jo jutun otsikossa tai heti jutun alussa.

 

Seiskan vastaus 25.8.2014

Päätoimittaja Eeva-Helena Jokitaipale vastaa, että kyseinen tulevan vauvan sukupuoleen liittyvä spekulointi on ollut yleistä tietoa jo paljon ennen Ilta-Sanomien uutista. Todisteina hän esittää mm. italialaisen Passione a 300 All`ora -moottoriurheilusivuston artikkelin, 6.8.2014:
http://www.passionea300allora.it/2014/08/06/kimi-raikkonen-diventera-papa
Jutun ensimmäisessä lauseessa todetaan ”Kimi Räikkonen e lasua fidanzata Minttu Virtanen Avranno presto un figlio”. (K. R:llä ja M. V:llä on pian poika.)

Päätoimittajan mukaan Seiskan toimitukseen tuli useita toimituksen seuraamia F1-uutistwiittejä suoraan Monzasta 6.9.2014, esimerkiksi saksalaisen Auto-Bild -lehden F1 kommentaattorin, paikan päällä olleen Bianca Garloffin twitter-viesti: ”Luca di Montezemolo told reporters Kimi´s baby will be a boy”. https://twitter.com/bgarloff/status/508234143444918272. Sama asia kerrottiin myös KimiRaikkonenSpace -twiittauksessa fanisivustolla.  https://twitter.comEvenstarSaima/status/508238716088115200

Päätoimittajan mukaan Seiska-lehti oli näiden twiittausten ja lukuisten vastaavansisältöisten yhteydenottojen vuoksi yhteydessä Kimi Räikkösen lähipiriin, josta vahvistettiin tapahtunut. Koska lähipiiri ei kuitenkaan vahvistanut tulevan lapsen sukupuolta Seiska käytti kysymysmerkkiä jutun otsikossa.

Päätoimittaja muistuttaa myös, että Ilta-Sanomat toteaa itse julkaisemassaan jutussa, että kyseisen, asian lipsauttaneen Ferrari-pomon ympärillä pyöri jatkuvasti kymmeniä toimittajia ja tv-kameroita ja että kommentti esitettiin varikkoalueella kymmenien toimittajien kuullen, ei yksinoikeudella Ilta-Sanomien toimittajalle

Ratkaisu

JO 7: Myös toisen työtä käytettäessä on noudatettava hyvää tapaa. Lähde on mainittava, kun käytetään toisen julkaisemia tietoja.

Julkisen sanan neuvosto toteaa, että Seiska-lehti ei lainannut luvatta toisen tiedotusvälineen hankkimaa tietoa, vaan julkaisi yleiseen tietoon ja omaan tiedonhankintaansa perustuneen uutisen. Lehti oli seurannut raportoimansa asiaa kansainvälisessä ja sosiaalisessa mediassa ja varmistanut asian lähipiiristä.

Neuvosto ei löydä perusteluja kantelun väitteelle, että Ilta-Sanomilla olisi ollut yksinoikeus juttuun. Lehti kumoaa sen jo julkaisemassaan tekstissä, jossa kerrotaan, että paikalla oli lukuisia toimittajia. Neuvoston mielestä lehden väite, että se olisi ainoana maailmassa julkaissut kyseisen uutisen tuoreeltaan, ei ole uskottava.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Seiska-lehti ei ole rikkonut hyvää journalistista tapaa.
 

Ratkaisun tekivät:
Risto Uimonen (pj), Pirjo Auvinen, Ulla Järvi, Kalle Heiskanen, Hannu Helineva, Jyrki Huotari, Riitta Kalliokoski, Pasi Kivioja, Heikki Kuutti, Heli Kärkkäinen, Venla Mäntysalo, Heikki Valkama ja Heikki Vento.