5517/SL/14

Langettava

Lehti julkaisi nettisivullaan jutun yhteydessä kuvituskuvan lompakosta, jossa oli ajokortti. Kortin haltija oli tunnistettavissa kuvasta ja hänen henkilötietonsa olivat luettavissa ajokortista.

Kantelu 23.4.2014

Kantelu kohdistuu 30.6. julkaistuun ”Lähdössä juhlimaan? Jätä lompakko kotiin, ettei voro vie!” -juttuun: http://www.esaimaa.fi/Online/2014/06/30/L%C3%A4hd%C3%B6ss%C3%A4+juhlimaan+J%C3%A4t%C3%A4+lompakko+kotiin%2C+ettei+voro+vie!/2014517554373/4

http://www.esaimaa.fi/keskustelu/Keskustelua+uutisaiheista/L%C3%A4hd%C3%B6ss%C3%A4+juhlimaan%3F+J%C3%A4t%C3%A4+lompakko+kotiin,+ettei+voro+vie!/383157/

Jutussa poliisi varotti väkijoukoissa liikkuvista taskuvarkaista ja kuvituksena oli arkistokuva lompakosta, jossa oli ajokortti. Kuvasta kävi ilmi ajokortin haltijan henkilöllisyystiedot allekirjoituksineen.

Kantelija on lompakon ja ajokortin omistaja. Hän vaati lehteä poistamaan kuvan julkaisupäivän iltana saatuaan tiedon kuvasta. Kantelijan mukaan lehti rikkoi hyvää journalistista tapaa julkaisemalla luvatta hänen henkilötietonsa. Kantelija vetoaa Journalistin ohjeisiin tietojen hankkimisesta ja julkaisusta, virheen korjaamisesta sekä yksityisyyden suojasta. Kantelijan mukaan hänen yksityiselämän suojaansa on loukattu törkeästi, koska ”henkilötietoja voidaan käyttää väärin, esimerkiksi taloudellista etua haettaessa”.

Etelä-Saimaan vastaus 26.8.2014

Päätoimittaja Pekka Lakka myöntää, että lehti teki virheen julkaistessaan kuvan kantelijan ajokortista nettijutun kuvituksena. Päätoimittajan mukaan verkkolehden näkymässä lompakko ei näkynyt yksityiskohtaisena eikä kuvasta voinut päätellä lompakon omistajaa. ”Kuvan auki klikkaamalla lompakossa ollut henkilökortti (ajokortti) näkyi ja sen esittämä henkilö oli tunnistettavissa ja henkilötunnus luettavissa.”

Päätoimittaja jatkaa kertomalla, että lehden verkkopäällikkö poisti kuva uutisjutusta julkaisupäivänä noin klo 20, kun lompakon omistaja otti yhteyttä toimitukseen. Verkkopäällikkö pahoitteli kuvan julkaisemisesta lompakon omistajalle aiheutunutta mielipahaa. Verkkopäällikkö pyysi päätoimittajan mukaan kantelijaa ottamaan yhteyttä uudelleen, jos kuvan julkaisemisesta aiheutuisi seuraamuksia. Tällaista yhteydenottoa ei päätoimittajan mukaan ole tullut.

Ratkaisu

JO 27. Yksityiselämään kuuluvia erityisen arkaluonteisia seikkoja voi julkaista vain asianomaisen suostumuksella tai jos niillä on poikkeuksellista yhteiskunnallista merkitystä. Yksityiselämän suoja on otettava huomioon myös kuvia käytettäessä.

Lehti toimi virheellisesti julkaistessaan luvatta kuvan, josta kävi ilmi sen yhteydessä julkaistuun juttuun liittymättömän ihmisen henkilötiedot allekirjoituksineen, henkilötunnuksineen ja valokuvineen. Lehti poisti kuvan jutun yhteydestä vasta, kun kantelija sitä vaati. Henkilötiedot olivat esillä puoli vuorokautta.

Nimen ja henkilötunnuksen yhdistelmä on Journalistin ohjeissa tarkoitettu erityisen arkaluonteinen seikka eikä sitä pidä paljastaa ja levittää tiedotusvälineissä. Neuvoston mielestä olisi kohtuullista kantelijaa kohtaan, että lehti poistaisi kuvan myös netissä olevalta Keskustele uutisaiheista -palstalta huolimatta siitä, että kuvasta ei erota enää henkilötietoja.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Etelä-Saimaa on rikkonut hyvää journalistista tapaa.
 

Ratkaisun tekivät:
Risto Uimonen (pj), Jyrki Huotari, Ulla Järvi, Anssi Järvinen, Riitta Kalliokoski, Lauri Karppi, Riikka Kaihovaara, Heli Kärkkäinen, Riitta Ollila, Seppo Määttänen ja Heikki Vento.