4644/SL/11

Vapauttava

Julkisen sanan neuvoston vapauttava päätös mielipidekirjoitusta koskevassa asiassa. Nimettömässä tekstiviestipalstan kirjoituksessa äiti arvostelee kärkevästi tyttären hääjuhlia, entistä miestään ja koko lähisukua. Tekstissä ei kuitenkaan ole sellaisia tietoja, joiden perusteella sukuriita leviäisi tunnistettavasti lähipiiriä laajemman joukon tietoon.

Kantelu 8.7.2011

Kantelijan mukaan 7.7.2011 Pohjolan Sanomissa julkaistu tekstiviestipalstan kirjoitus loukkaa hänen ihmisarvoaan. Kantelija sai monelta tuttavaltaan yhteydenoton koskien kyseistä tekstiviestiä, jossa hänet ja hänen siskonsa oli mainittu. Kantelija kertoo tunnistaneensa itsensä tekstiviestistä, jossa loukattiin hänen ihmisarvoaan nimittelemällä häntä mm. järkensä menettäneeksi. Tekstiviestissä mainittu perhejuhla oli kuukautta aiemmin, ja sisarusten äiti sai sinne porttikiellon, koska ei hyväksy kantelijan isän uutta naisystävää. Puolisot ovat eronneet jo aikoja sitten. Kantelun mukaan äiti kirjoittaa toistuvasti Pohjolan Sanomiin ja muutamaan ilmaislehteen sisaruksia koskevia asioita.

Pohjolan Sanomien vastaus 24.8.2011

Päätoimittaja Heikki Lääkkölä vastaa, että Pohjolan Sanomissa julkaistaan päivittäin tekstiviestipalstaa, jossa lehden lukijat esittävät mielipiteitään mitä erilaisimmista aiheista: myös henkilökohtaisista ja omaa perhettä koskevista asioista. Periaate on, että lähettäjän nimensuojaa kunnioitetaan eikä sellaista viestiä, jossa loukataan jonkun yksityisyyttä, julkaista. Aina toisinaan törmätään tilanteeseen, jossa toimitukseen otetaan yhteyttä syystä, että tekstiviestin arvellaan koskevan yhteydenottajaa tai hänen perhettään. Näin siitä huolimatta, ettei viestissä ole mainittu nimiä eikä paikkakuntaa.

Pohjolan Sanomien lukijamäärä on 51 000 (KMT 2010). Ei ole uskottavaa, että kenenkään
henkilöllisyys paljastuu suurelle yleisölle viestistä, jossa ei ole kerrottu nimiä tai tapahtumapaikkaa.
Kantelija on viestin julkaisemisen jälkeen ollut yhteydessä toimitukseen. Vaatimuksia tekstiviestin
julkaisemisen johdosta hän ei ole esittänyt.

Ratkaisu

Jos selvästi tunnistettavissa olevan henkilön tai tahon toiminnasta aiotaan esittää tietoja, jotka asettavat tämän erittäin kielteiseen julkisuuteen, kritiikin kohteelle tulee varata tilaisuus esittää oma näkemyksensä jo samassa yhteydessä. (JO 21).

Kantelijan äidin kirjoittamassa tekstiviestissä kerrotaan hääjuhlasta, johon kirjoittajaa ei ollut kutsuttu.  Tekstissä mainitaan tyttären häät, ”narsistinen exä”, hänen veljensä ja ”3 muijaa” sekä ”5 lastenlasta”. Paikkakuntaa tai mitään muitakaan tunnistetietoja ei kerrota. Kirjoittaja arvostelee jyrkkään sävyyn tytärtään ja arvelee muun muassa tämän menettäneen järkensä. Teksti on tyyliltään arkista tajunnanvirtaa, johon on vaikea suhtautua vakavasti.

Pohjolan Sanomat antaa tuntemattomalle tekstin kirjoittajalle mahdollisuuden perheen sisäisten riitojen käymiseen ja lähisukulaisten haukkumiseen lehden mielipidepalstalla. Tekstissä ei kuitenkaan mainita nimiä, paikkakuntaa tai muitakaan seikkoja, joiden perusteella tiedot sukuriidasta voisivat tunnistettavina levitä lähipiiriä laajemmalle.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Pohjolan Sanomat ei ole rikkonut hyvää journalistista tapaa.

Ratkaisun teki puheenjohtaja Risto Uimonen.