4495/TV/11

Vapauttava

Julkisen sanan neuvoston vapauttava päätös piilomainontaa ja konserniyhteyttä koskevassa asiassa. Tennisturnauksen lähetysoikeuksista kertominen urheilun uutislähetyksessä ei ole piilomainontaa. Uutisen yhteydessä ei mainittu, että lähetysoikeuksien ostaja kuuluu samaan konserniin kuin niistä kertova kanavakin. Laiminlyönti oli vähäinen.

Kantelu 25.1.2011

Kantelijan mielestä MTV3-kanava rikkoi Tulosruudun lähetyksessä 24.1.2011 Journalistin ohjeiden kohtaa 16 Canal+:n tennislähetyksiä koskevassa jutussaan. Yhtenä uutislähetyksen pääaiheista oli juttu siitä, että Canal+ on solminut kolmen vuoden sopimuksen Masters- ja ATP-tennisturnausten lähetysoikeuksista. Juttu oli kantelun mukaan erittäin pitkä ja mainosmainen. Kanava kuuluu samaan konserniin MTV3-kanavan kanssa.

MTV3:n vastaus 15.2.2011

Tuottaja Jani Uotila vastaa, että MTV3 Urheilu ei koe kyseisen insertin sisältävän piilomainontaa.
Kyseessä on informaatio katsojille. On oletettavaa, että juuri Tulosruudun katsojat ovat kiinnostuneita myös tuosta informaatiosta. Myös oikeuksien hankkiminen on informaatiota ja uutinen sinänsä.
Käytäntö on MTV3:n vastauksen mukaan tavanomainen. Siinä televisioyhtiö informoi katsojiaan siitä, että kyseiset ohjelmaoikeudet on hankittu tietylle televisiotoimijalle.

MTV3 myöntää kuitenkin, että ohjeiden mukainen merkittävä asiayhteys, tässä tapauksessa CANAL+:n ja MTV Oy:n välinen omistussuhde, jäi insertissä mainitsematta ja on valmis sen oikaisemaan.

Ratkaisu

Käsitellessään omalle tiedotusvälineelle, konsernille tai sen omistajille merkittäviä asioita journalistin on hyvä tehdä asiayhteys lukijalle, kuulijalle ja katsojalle selväksi (JO 6). Ilmoitusten ja toimituksellisen aineiston raja on pidettävä selvänä. Piilomainonta on torjuttava (JO 16).

MTV3:n Tulosruudussa kerrottiin urheilu-uutisten joukossa, että Canal+ on hankkinut televisiointioikeudet tiettyihin urheilukisoihin. Canal+ ja MTV3 kuuluvat samaan Bonnier-konserniin.

Neuvoston mielestä uutisen yhteydessä olisi ollut asianmukaista kertoa tv-kanavien yhteisestä omistuspohjasta, mutta tässä tapauksessa laiminlyönnin merkitys oli vähäinen. Kaupalla oli itsenäistä uutisarvoa, joten siitä kertominen ei ollut piilomainontaa. Masters- ja ATP-tennisturnaukset ovat huippu-urheilua, joka kiinnostaa katsojia. On luontevaa palvella yleisöä kertomalla uusien televisiointioikeuksien hankinnasta tavanomaisin kriteerein tehtynä urheilu-uutisena.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että MTV3 ei ole rikkonut hyvää journalistista tapaa.
 

Ratkaisun tekivät:
Risto Uimonen (pj), Ulla Ahlmén-Laiho, Timo Huovinen, Veikko Valtonen, Seija Lappalainen, Salla Nazarenko, Riitta Ollila, Inkeri Pasanen, Riitta Pollari ja Titta Sinisalo.