4359/TV/10

Vapauttava

Julkisen sanan neuvoston vapauttava päätös totuudenmukaista tiedonvälitystä koskevassa asiassa. Tv-uutisissa kerrottiin, että WinCapitan esitutkinta on päättynyt ja juttu siirtyy syyteharkintaan. Samalla kerrottiin uudesta yhtiöstä, WISH WinCapitasta, jossa on mukana samoja henkilöitä kuin vanhassa sijoitusklubissa. Tiedot pitivät paikkansa.

Julkisen sanan neuvoston vapauttava päätös totuudenmukaista tiedonvälitystä koskevassa asiassa. Tv-uutisissa kerrottiin, että WinCapitan esitutkinta on päättynyt ja juttu siirtyy syyteharkintaan. Samalla kerrottiin uudesta yhtiöstä, WISH WinCapitasta, jossa on mukana samoja henkilöitä kuin vanhassa sijoitusklubissa. Tiedot pitivät paikkansa.

Kantelu 2.8.2010

Kantelijan mukaan uutisjuttu ja MTV3:n uutisissa julkaistu video 28.6.2010 on raavittu kokoon irto-osista, jotka eivät saumattomasti liity toisiinsa. Jutussa tuotiin esille WinCapitan esitutkinnan päättyminen, näytettiin WISH WinCapita Oy:n uusi hallitus, joka ei millään lailla liity vanhaan WinCapitaan, ja esiteltiin monenlaisia väitteitä. Jutussa haluttiin kantelun mukaan näyttää sellainen kuva, että WISH WinCapita Oy on pitkälti sama kuin sijoitusklubi WinCapita. Toimittaja puhuu mm. viidestä epäillystä ja nostaa jutussaan esille mm. seuraavat henkilöt kasvoineen: Hannu Kailajärvi, Jussa Kärkkäinen, Kai Tanninen ja Pauli Tamppari.

Uutisissa näytetty WISH WinCapita Oy:n hallitus ei kantelun mukaan ole epäiltynä WinCapitan pääjutussa. Näin ollen MTV3 mustamaalaa ja syyllistää perättömästi sekä loukkaavasti rehellisen suomalaisen osakeyhtiön toimintaa ja yhdistää sen vielä henkilötasolla näytetyin kuvin esitutkinnan päättymisestä uutisoivaan vanhaan WinCapitaan.

Kantelija on hankkinut kantelun käsittelyä varten WISH WinCapita Oy:n suostumuksen.

MTV3:n vastaus 18.8.2010

Päätoimittaja Merja Ylä-Anttila vastaa, että ohjelmassa ei ole kyse mustamaalauksesta, vaan tavanomaisesta uutisraportista. Siinä kerrotaan pääjutun siirtymisestä syyteharkintaan, tutkinnan poikkeuksellisesta laajuudesta ja kuultujen henkilöiden suuresta määrästä. Yhtiön vastuuhenkilöitä näytetään vain yhdessä kohdassa. Siinä toimittaja toteaa sanatarkasti: ”Osa verkoston jäsenistä uskoo edelleen, että klubi hankki jäsenilleen satumaisia tuottoja valuuttakaupalla”. Samaan aikaan kuvaruudussa näkyy teksti ”Uuden WinCapita -yhtiön esittelytilaisuus, Espoo”.

Uutisessa ei päätoimittajan mukaan siis väitetä, että kuvassa näkyvät henkilöt olisivat epäiltyinä rikoksista. Miehet esiintyvät uutisessa WinCapitan liikeideaan yhä uskovan yhtiön edustajina. Kuvat ovat peräisin julkisesta, yhtiön itse järjestämästä tiedotustilaisuudesta. Kuvassa ei ole mitään loukkaavaa.

Päätoimittajan vastauksen mukaan uudella yhtiöllä on kiistaton yhteys vanhaan WinCapita -yhtiöön. Uuden yhtiön edustaja on itse todennut julkisuudessa, että vastuuhenkilöt olivat mukana vanhan WinCapitan toiminnassa. Ylä-Anttila viittaa Helsingin Sanomien uutiseen 4.3.2010. Siinä on haastateltu yhtiön hallituksen jäsentä Jussa Kärkkäistä, joka mm. sanoo, että ”yhtiön omistajat ja hallituksen jäsenet olivat WinCapita- sijoitusklubin jäseniä”.

Ratkaisu

Journalistin on pyrittävä totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen (JO 8).

MTV3:n uutinen kertoo ns. WinCapita- jutun esitutkinnan päättymisestä ja siirtymisestä syyteharkintaan. Vajaan kahden minuutin jutun kuvituksena käytetään muun muassa noin viiden sekunnin leikkausta WISH WinCapitan esittelytilaisuudesta, mikä on selkeästi ilmoitettu tekstillä. Samalla toimittaja kertoi, että osa verkoston jäsenistä uskoo edelleen, että valuuttakaupoilla klubi hankki jäsenilleen satumaisia tuottoja.

Julkisen sanan neuvoston käsityksen mukaan kyse on tavanomaisesta tv-uutisesta, jossa kerrotaan laajan esitutkinta- ja oikeusprosessin yhdestä vaiheesta. Uutista taustoitetaan kertomalla uuden, lähes samannimisen yhtiön kytköksistä vanhan yhtiön toimintamalliin. Videoleike on kuvattu julkisella paikalla, yhtiön omassa tiedotustilaisuudessa. Uutisessa ei ole väitetty olevan asiavirhettä, eikä se neuvoston mielestä aiheetta leimaa tunnistettavia henkilöitä tai yhteisöä syylliseksi lainvastaiseen toimintaan

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että MTV3 ei ole rikkonut hyvää journalistista tapaa.

Ratkaisun tekivät:
Risto Uimonen (pj), Merja Ahtiainen, Anssi Halmesvirta, Kalle Heiskanen, Arto Henriksson Juha Kulmanen, Tuomo Lappalainen, Risto Pohjanpalo, Susanna Reinboth ja Matti Saari.