4213B/KL/09

Vapauttava

Julkisen sanan neuvoston vapauttava päätös otsikkoa koskevassa asiassa. Jutun otsikko kertoi naisen kuolleen sikainfluenssaan, mihin löytyi jutusta kate.

Julkisen sanan neuvoston vapauttava päätös otsikkoa koskevassa asiassa. Jutun otsikko kertoi naisen kuolleen sikainfluenssaan, mihin löytyi jutusta kate.

Kantelu 27.10.2009

Kantelija vetoaa Journalistin ohjeiden kohtaan 15: ”Otsikoille, ingresseille, kansi- ja kuvateksteille, myyntijulisteille ja muille esittelyille on löydyttävä sisällöstä kate”. Metron otsikko kuuluu seuraavasti: ”Nuori pitkäaikaissairas kuoli sikainfluenssaan”. Metron artikkelissa on kuitenkin lainaus:
”- Influenssalla on jokin rooli tässä, mutta hän ei sen aiheuttamaan tautiin suoraan kuollut, kertoi Oulun yliopistollisen keskussairaalan osastonylilääkäri Hannu Syrjälä.”

Metron vastaus 24.11.2009

Päätoimittaja Janne Kaijärvi vastaa, että toisin kuin kantelija väittää, jutun otsikko vastaa STT:n tekemää uutista. Jutun ensimmäisessä lauseessa kerrotaan, että sikainfluenssa on vaatinut ensimmäisen uhrinsa. Kuten jutussa haastateltu osastonylilääkärikin vahvistaa, oli sikainfluenssalla jokin rooli kuolemantapauksessa, vaikka henkilö ei olisi varsinaiseen tautiin kuollutkaan. Lääkärin arviosta välittyy tieto, että ilman tautia kyseinen potilas ei olisi menehtynyt. Napakka otsikko korostaa oikealla tavalla uutisen ainutlaatuisuutta ja tärkeyttä eikä sorru vakavalla asialla liioitteluun eikä mässäilyyn.

Ratkaisu

Otsikoille, ingresseille, kansi- ja kuvateksteille, myyntijulisteille ja muille esittelyille on löydyttävä sisällöstä kate. (JO 15).

Otsikko yhdistää nuoren naisen kuoleman sikainfluenssaan. Julkisen sanan neuvoston mielestä jutussa lainattujen asiantuntijoiden voi tulkita vahvistavan sen, että ilman sikainfluenssaa potilas tuskin olisi kuollut. Hän oli epidemian ”ensimmäinen kuolonuhri Suomessa”, kuten Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tiedotteen (26.10.2009) otsikossakin todetaan.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Metro ei ole rikkonut hyvää journalistista tapaa.

Ratkaisun tekivät:
Susanna Reinboth (2. vpj), Merja Ahtiainen, Jussi Eronen, Juha Kulmanen, Tuomo Lappalainen, Janne Laukkanen, Inkeri Pasanen, Matti Saari ja Titta Sinisalo.