4132 B/SL/09

Vapauttava

Juttu käsittelee äskettäin reseptilääkkeestä käsikauppalääkkeeksi muuttunutta laihdutusvalmistetta, sen ominaisuuksia, haittavaikutuksia sekä vastaanottoa ja suosiota apteekeissa. Juttu on monipuolinen ja sen ote on riittävän kriittinen, joten toimituksellisen aineiston ja ilmoituksen raja pysyy selkeänä. Vastaavia muita valmisteita ei voitu esitellä, koska niitä ei ole. Vapauttava.

Kantelu 4.5.2009

Kantelun mukaan lehden verkkoversiossa julkaistu artikkeli käsittelee yhden nimeltä mainitun laihdutuslääkkeen suosiota ja julkaisee tarkat hinta- ja tuotetiedot. Jutussa on jopa väliotsikkona ”mainonta vasta tulossa”, jonka jälkeen kerrotaan valmistaja, mainostaja ja tuotetietoja hyvin yksityiskohtaisesti. Artikkelissa on tuotteen ennakkomainontaan vihjaavia piirteitä ja se vaikuttaa enemmän lääkefirman mainokselta kuin hyvän journalistisen tavan mukaiselta artikkelilta.

Aamulehden vastaus 11.5.2009

Päätoimittaja Matti Apunen vastaa, että kyseessä on uutinen siitä, että reseptivapaaksi muuttunut, orlistaattia sisältävä valmiste oli tullut myyntiin. Kyse ei ole mistä tahansa käsikauppavalmisteesta, jolla uskotaan olevan laihduttavia vaikutuksia, vaan lääketehtaan valmistamasta tuotteesta, joka on tunnetun Xenical-nimisen lääkkeen ”kevytversio”.

Lehden tietojen mukaan lääkettä oli ostettu huomattavia määriä. Kyse on päätoimittajan mukaan laajemmasta yhteiskunnallisesta ilmiöstä, ylipainosta ja yrityksestä pudottaa painoa. Alli-nimellä myytävä lääke on yksi monista, mutta sen erikseen mainitseminen perustui nimenomaan siihen, että juuri se oli muuttunut reseptivapaaksi.

Päätoimittajan mukaan jutussa käsiteltiin laajasti myös lääkkeen haittavaikutuksia ja varoitettiin sen tarpeettoman tai asiantuntemattoman käytön vaaroista. Jutun tarkoitus ei ollut mainostaa, vaan varoittaa mahdollisista riskeistä. Hintatietojen mainitseminen oli perusteltua kustannusten selvittämiseksi. Hintaa arvosteltiin myös korkeaksi, ja muistutettiin että saman rahan sijoittaminen kuntosalille tuottaisi todennäköisesti paremman lopputuloksen.

Ratkaisu

Ilmoitusten ja toimituksellisen aineiston raja on pidettävä selvänä. Piilomainonta on torjuttava (JO 19).

Aamulehden juttu käsittelee laihdutusvalmistetta, joka on juuri muuttunut reseptilääkkeestä käsikauppalääkkeeksi. Jutussa esitellään lääkkeen ominaisuuksia, haittavaikutuksia sekä sen saamaa vastaanottoa ja suosiota apteekeissa. Juttu sisältää Julkisen sanan neuvoston mielestä riittävästi kriittisiä elementtejä, joten toimituksellisen aineiston ja ilmoituksen raja pysyy selkeänä. On ymmärrettävää, että vastaavia valmisteita ei voitu esitellä, koska niitä ei ole.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Aamulehti ei ole rikkonut hyvää journalistista tapaa.