4077/AL/09

Vapauttava

Aikakauslehdellä oli riittävät journalistiset perusteet tehdä juttu yrityksestä, joka täytti vuosia. Vuokrasuhde kustantajakonsernin ja yrityksen välillä kerrottiin jutussa. Vapauttava (pj).

Kantelu 9.2.2009

Kantelun mukaan ajatuksessa, että tekstin tekee Sanoma Oy:n toimittaja Sanoma Oy:n lehteen Sanoma Oy:n omistaman Sanomatalon vuokralaisesta, ei kaikki ole kohdallaan. Jutusta ei tarvitse kantelun mukaan osoittaa sormella mitään erityistä kohtaa, vaan koko teksti on sellaista, etteivät mainosmiehet kehtaisi sellaista kirjoittaa.

Tietokoneen vastaus 12.3.2009

Päätoimittaja Hannu Järvinen vastaa, että Macmaailma on Tietokone-lehden journalistinen liite, joka kertoo Apple/Macintosh-tietokoneista ja muista Apple-laitteista sekä niihin liittyvistä tuotteista, palveluista, yrityksistä ja ilmiöistä suomalaiselle Mac-käyttäjälle.

Kantelun kohteena oleva artikkeli on osa pitkään jatkunutta juttusarjaa, jossa on pyritty mahdollisimman monipuolisesti esittelemään suomalaiseen Apple/Macintosh-ympäristöön liittyviä eri alojen ammattilaisia, oppilaitoksia ja yrityksiä. Tämän juttusarjan aiheet valitaan yksinomaan journalistisin perustein, kuten kaikkien muidenkin Tietokone-lehdessä ja sen Macmaailma-liitteessä julkaistujen juttujen aiheet.

Sarjaan valitaan kohteita, joista löytyy jotakin ajankohtaista tai erityisen kiinnostavaa kerrottavaa Macmaailman lukijoille. Valittu yritys täytti nämä kriteerit. Sillä oli alkamassa 90-vuotisjuhlavuosi, Sanomatalon toimipiste täytti 10 vuotta ja yritys avasi uuden poikkeuksellisen ison myymälän, jonka asiakastiloihin isot Macintosh-tietokoneet oli tuotu näyttävästi asiakaskäyttöön. Sarjan jutut kirjoittaa Sanoma Magazinesin vakituinen avustaja, joka ei ole työsuhteessa Sanomatalossa toimivaan Sanoma Newsiin eikä avusta mitään sen julkaisuja. Sanoma Magazinesilla tai sen kustantamalla Tietokone-lehdellä ei ole minkäänlaisia taloudellisia kytköksiä valokuvausliikkeeseen.

Ratkaisu

Käsitellessään omalle tiedotusvälineelle, konsernille tai sen omistajille merkittäviä asioita journalistin on hyvä tehdä asiayhteys lukijalle, kuulijalle ja katsojalle selväksi (JO 6). Ilmoitusten ja toimituksellisen aineiston raja on pidettävä selvänä. Piilomainonta on torjuttava (JO 19).

Macmaailma on Tietokone-lehden journalistinen liite, joka keskittyy Apple/Macintoshin käyttöjärjestelmään perustuviin tuotteisiin ja ilmiöihin. Julkisen sanan neuvoston mielestä lehdellä oli yrityksen vuosipäivien ja uusien tilojen avajaisten vuoksi journalistiset perusteet tehdä juttu valokuvausliikkeestä, jonka toiminta pitkälti perustuu Apple/Mac -tekniikkaan. Jutussa myös kerrotaan, että yritys toimii Sanomatalossa. Tämä täyttää lehden kustantajan ja Sanomatalon omistajakytköksestä kertomisen vähimmäisvaatimukset.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Tietokone ei ole rikkonut hyvää journalistista tapaa.