3961ABC/SL/08

Vapauttava

Lehti julkaisi uutisen huumeratsiasta musiikkijuhlilla ja tästä uutisesta kertoneen otsikkojulisteen eli lööpin: ”LSD-bileet metsässä; 100 jäi kiinni Marttilassa; amfetamiinia, hasista, sieniä…”. Neuvosto katsoi, että lööppi kertoi uutisesta sen olennaisen sisällön.

Kantelut 17.7.2008

Kantelujen mukaan lehden suurotsikko Konemetsä -musiikkifestivaalista on täysin perusteeton ja tapahtuman mainetta mustamaalaava. Kahden LSD-kiinnioton vuoksi ei saa leimata koko tapahtumaa ja sen kävijöitä. Otsikko on harhaanjohtava, koska kaksi LSD:stä kiinni jäänyttä on vain puolisen promillea kävijämäärästä.

Aamulehden vastaus 5.9.2008

Päätoimittaja Matti Apunen vastaa, että poliisi otti kiinni joukon Konemetsä -tapahtumaan osallistuneita. Turun poliisin huumausaineyksikön johtajan Janne Aro-Heinilän mukaan noin sata juhlijaa otettiin kiinni huumausainerikkomuksesta epäiltynä. Kanteluissa ei kiistetä kiinniottojen määrää eikä sitä, että tapahtumaan kohdistui poikkeuksellisen laaja joukko huumausaine-epäilyjä.

Epäiltyjen mahdollisesti käyttämistä aineista lööpissä on mainittu LSD:n lisäksi amfetamiini, hasis ja sienet, mikä lööpin niukan tilan puitteissa antaa kohtuullisen hyvän yleiskäsityksen tapahtuneesta. Lööppi perustuu päätoimittajan mukaan viranomaistietoihin, eikä siinä ole mitään tapahtumaa sinänsä arvottavaa tai halventavaa attribuuttia.

Aamulehden jutussa haastateltu poliisi kuvasi tilannetta huolestuttavaksi ja piti tapausten määrää poikkeuksellisena. ”Töitä tehtiin 20 hengen poliisijoukolla toisissaan kaksi päivää, määrä oli niin ihmeellinen”, poliisi toteaa haastattelussa. Päätoimittajan vastauksen mukaan Aamulehdellä oli syytä olettaa, ettei kyse ollut aivan tavanomaisesta, keskimääräisen päihdekäytön mukaisesta tapahtumasta. Kukaan kantelijoista ei ole pyytänyt julkaistavaksi vastinetta tai omaa näkemystään.

Ratkaisu

Journalistin on pyrittävä totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen (JO 8). Otsikoille, ingresseille, kansi- ja kuvateksteille, myyntijulisteille ja muille esittelyille on löydyttävä sisällöstä kate (JO 15).

Aamulehden uutinen ja uutisesta tehty otsikkojuliste eli lööppi kertoivat epäillyistä huumausainerikkomuksista Konemetsä-festivaalilla Marttilassa. Poliisin mukaan epäiltyjä rikkomuksia oli poikkeuksellisen paljon.

Otsikkojulisteen eli lööpin tarkoitus on kertoa luonteensa mukaisesti houkuttelevasti, kärjistetysti ja muutamalla sanalla itse uutisen sisältö. Julkisen sanan neuvoston käytössä olleiden tietojen mukaan noin sataa festivaalivierasta epäiltiin huumausainerikkomuksesta. Aamulehden lööpin pääotsikko ”LSD-bileet metsässä” ei kirjaimellisesti pidä paikkaansa, koska muidenkin aineiden käyttäjiä oli epäiltyinä. Koska lööpissä mainittiin muutkin käytetyt aineet, antoi lööpin kokonaisuus riittävän tarkan kuvan itse uutisesta ja tapahtumista festivaalipaikalla.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Aamulehti ei ole rikkonut hyvää journalistista tapaa.