3940/MTV/08

Vapauttava

Tv-kanava julkaisi nettisivuillaan vaalirahoitusta taustoittavassa jutussa tietoja kansanedustajan vanhoista yhteyksistä henkilöön, joka oli noussut julkisuuteen tuoreessa vaalirahoituskeskustelussa. Tiedot pitivät paikkansa ja niillä oli yhteiskunnallista merkitystä.

Kantelu 16.6.2008

Kantelun mukaan MTV3:n teksti-tv:n (MTV3.fi) sivuilla esiteltiin kantelijan Keuruun kaupunginvaltuuston puheenjohtajana edistäneen Arto Merisalon hyväksi huonekalutehdashanketta Keuruulle 1997. Keuruu olisi silloin tarjoutunut vuokraamaan tyhjää hallia, mutta ei ollut menemässä mukaan yritykseen, kuten uutisoinnissa väitettiin.

Uutisoinnissa kantelijan normaali elinkeinopoliittinen toiminta haluttiin täysin asiattomasti ja panettelutarkoituksessa yhdistää siihen, että nyt kymmenen vuotta myöhemmin Arto Merisalo on ihan eri yhtiöiden toiminnassa. Hänen yhtiöillään tai työnantajillaan ei ole mitään toimintoja Keuruulla.

Kantelijan henkilökohtainen käynti Merisalon luona vankilassa ja häneen liitetty helluntailainen uskonnollisuus sekä yhteydet Helluntaiherätyksen Keuruun Ison Kirjan toimintoihin ovat yksityisasioita, jotka eivät millään tavalla kuulu uutislähetyksiin.

MTV3:n vastaus 18.8.2008

Päätoimittaja Merja Ylä-Anttila vastaa, että, vaalirahoitus oli keväällä 2008 suomalaisen mediakeskustelun keskeisin aihe. Suurten puolueiden rahanjakajan, Kehittyvien maakuntien Suomi ry:n (KMS), taustat selvisivät ensimmäistä kertaa suurelle yleisölle. Yksi merkittävistä rahoittajista oli Nova-konserni, joka oli enemmän kuin KMS:n rahoittaja. Novan toimitusjohtaja listasi KMS:n vaalitukirahojen saajat. Novan käyttämä asianajaja toimi KMS:n puheenjohtajana. Novalle julkaisuja tehneiden yritysten omistaja kuului KMS:n hallitukseen. Nova ja KMS kietoutuivat toisiinsa, jolloin Novaan liittyvien asioiden uutisarvo ja yhteiskunnallinen merkitys olivat poikkeuksellisen korkealla.

Kantelija on yksi KMS:ltä rahoitusta saaneista poliitikoista, joiden aikaisemmat yhteydet Nova-konsernin johtajiin kuten Arto Merisaloon olivat yleisesti merkittävää tietoa. Tästä syystä MTV3 julkaisi verkkosivuillaan 2.6.2008 uutisen otsikolla “Kansanedustaja tuki kohuliikemies Arto Merisalon huijaushanketta”. Juttu liittyi kantelijan toimintaan Keuruun kaupunginvaltuuston puheenjohtajana 90-luvun lopulla, jolloin sittemmin vaalirahoituskeskustelusta tunnetuksi tulleen Nova Groupin Arto Merisalo kärsi vankeusrangaistusta talousrikoksistaan.

Samoihin aikoihin kantelija suositteli Merisalon liiketoimintahanketta Keuruun kaupungille siinä kuitenkaan onnistumatta. Sohvatehdashanke paljastui myöhemmin huijaukseksi. Kantelijan mukaan “missään vaiheessa Keuruun kaupunki ei ollut menossa osakkaaksi Merisalon yhtiöön, kuten uutisten väite ´mukaan menemisestä´ erheellisesti antoi ymmärtää.” Kantelijan väite on perusteeton. Uutisessa ei annettu ymmärtää Keuruun kaupungin olleen menossa osakkaaksi yhtiöön. Uutisessa kerrottiin, että Oinonen oli valmis sijoittamaan tehdashankkeeseen verovaroja. Keinoja olisivat olleet muun muassa tehdashallin rakentaminen ja koneiden ostaminen julkisin varoin.

Tämän uutisen yhteydessä väitetyllä uskonnollisella vakaumuksella oli yhteiskunnallista merkitystä. Merisaloon liitetystä uskonnollisuudesta kerrottiin siitä syystä, että kantelija tuki Merisalon hanketta Keuruun kaupunginvaltuutettujen edessä osin uskonnollisilla perusteilla. Tapaamisesta vankilassa taas kertoivat toimittajalle avoimesti sekä vanki että kantelija. Tapahtumien kuvaus vain vahvistaa uutisen tietoja – vankilatuomiokaan ei murtanut poliitikon ja liikemiehen välistä luottamusta.

Ratkaisu

Journalisti on vastuussa ennen kaikkea lukijoilleen, kuulijoilleen ja katselijoilleen. Heillä on oikeus saada tietää, mitä yhteiskunnassa tapahtuu (JO 1). Journalistin on pyrittävä totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen (JO 8).

Kantelija on kansanedustaja, joka toimi 1990-luvun lopussa Keuruun kaupunginvaltuuston puheenjohtajana. Tv-kanava kertoi nettisivuillaan kantelijan yhteyksistä vaalirahoituskeskustelussa esiin nousseeseen liikemieheen ja tämän epäonnistuneeseen yrityshankkeeseen kantelijan kotipaikkakunnalla.

Kansanvaltainen yhteiskunta perustuu suurelta osin vaaleihin, joissa äänestäjät valitsevat edustajansa päättäviin elimiin. Kansalaisilla on oikeus saada tietoa ehdokkaiden taustoista, esimerkiksi heidän rahoittajistaan. Julkisen sanan neuvoston mielestä uutinen pitää paikkansa ja sisältää yhteiskunnallista tietoa, jolla on merkitystä, kun kansalaiset harkitsevat äänestyspäätöksiään. Kansanedustaja käyttää poliittista ja taloudellista valtaa, joten hänen on kestettävä kielteistäkin julkisuutta enemmän kuin tavallisten kansalaisten.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että MTV3 ei ole rikkonut hyvää journalistista tapaa.