3854/SL/08

Vapauttava

Lehti oli lyhentänyt ja editoinut mielipidekirjoitusta. Kirjoituksen vivahteet saattoivat kärsiä, mutta kirjoituksen asiasisältö ei muuttunut. Vapauttava.

Kantelu 28.1.2008

Kantelijan mielestä Aamulehden toimitus lyhensi ja muutti ilman lupaa hänen mielipidekirjoitustaan niin paljon, että hän ei tunnistanut siitä enää omaa ääntään – tekstin rytmi ja huumori katosivat.

Aamulehden vastaus 8.2.2008

Päätoimittaja Matti Apunen vastaa, että kantelijan keskustelupuheenvuoro liittyi Marko Kulmalan Avaus- sarjan artikkeliin. Kirjettä on toimituksessa lyhennetty, mutta sen alkuperäinen ajatus on säilynyt hyvin. Kantelijan moite tekstin rytmin ja huumorin katoamisesta on tulkinnanvarainen.

Ratkaisu

Journalistin on pyrittävä totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen (JO 8).

Toimitus on lyhentänyt kantelijan mielipidekirjoitusta noin puoleen alkuperäisestä. Julkisen sanan neuvosto toteaa, että mielipidekirjoitusten editointi on normaalia toimituksellista työskentelyä, ja kirjoittajien on varauduttava tekstiensä käsittelyyn. Kirjoitukseen sisältyneet vivahteet saattoivat kärsiä, mutta tekstin asiasisältö ei lyhentämisen vuoksi muuttunut.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Aamulehti ei ole rikkonut hyvää journalistista tapaa.