3851/SL/08

Vapauttava

Lehti kertoi valtuuston puheenjohtajan saaneen potkut. Omasta mielestään hän oli itse vetäytynyt paikalta. Lehti oli julkaissut entisen puheenjohtajan mielipidekirjoituksen, jossa hän sai selvittää asiaa. Vapauttava.

Kantelu 21.1.2008

Kantelijan mukaan uutinen antaa virheellisesti ymmärtää, että hänet on erotettu valtuustoryhmästä ja valtuuston puheenjohtajan paikalta. Kantelija kertoo eronneensa itse ryhmästään ja ilmoittaneensa jo etukäteen, ettei hän ole käytettävissä valtuuston puheenjohtajaksi.

Lehti ei kantelijan pyynnöstä huolimatta oikaissut uutista, vaan julkaisi hänen mielipidekirjoituksensa asiasta.

Aamulehden vastaus 8.2.2008

Päätoimittaja Jorma Pokkinen kirjoittaa, että kantelija on ollut kritiikin kohteena koko valtuustokauden ajan, myös omassa ryhmässään. Pokkisen mukaan tällaisessa tilanteessa puheenjohtajan vaihtumisen journalistinen tulkinta on potkujen saaminen.

Ratkaisu

Journalistin on pyrittävä totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen (JO 8). Olennainen virhe on viipymättä korjattava (JO 20).
Aamulehden uutinen kertoo, että kantelija on saanut potkut omasta valtuustoryhmästään ja kenkää valtuuston puheenjohtajan paikalta. Tapahtumia taustoitetaan paitsi pääjutussa myös erillisessä kainalojutussa.

Kunnallispolitiikasta kerrottaessa voi uutispalstoillakin käyttää kärjistettyjä kielikuvia. Tekstin mukaan valtuuston puheenjohtaja on herättänyt jo pitkään ristiriitaisia tunteita ja arvostelua sekä omassa ryhmässään että puheenjohtajan toimessa. Toimitus voi tulkita luottamuspulan johtaneen potkuihin.

Tekstissä olevat epätarkkuudet eivät ole olennaisia virheitä, jotka lehden olisi itse pitänyt korjata. Kantelija on lisäksi saanut esittää näkemyksensä asioiden kulusta mielipidekirjoituksessaan.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Aamulehti ei ole rikkonut hyvää journalistista tapaa.