3802/PR/07

Langettava

Radiokanavalla käsiteltiin reilut kymmenen vuotta vanhaa kolmoismurhaa. Juontajapari ei ottanut huomioon rikoksen uhrien läheisiä eikä kohdellut uhreja ja läheisiä riittävän hienotunteisesti. Langettava.

Radio Rockin ohjelmavirrassa käsiteltiin 14.10.2007 kolmeen henkirikokseen syyllistyneen rikosten tekotapaa kahden juontajan välisessä keskustelussa.

Kantelu 14.10.2007

Kantelijan mukaan ohjelma käsitteli jalkajousen käyttöä ja juontajat viittasivat likaisen naurun saattelemana nimeltä mainittuun, vanhaan rikokseen. Toimittajien asenne järkyttävään väkivaltaan on väärä ja vastuuton. Kantelija kuunteli ohjelmaa Kotkassa, vain muutaman sadan metrin päässä talosta, jossa kaksi nuorta oli pari viikkoa aiemmin kuollut väkivaltaisesti. Kantelija muistuttaa, että myös aiemmin mainitun rikoksen tekijä on kotkalainen. Ohjelma oli kylmä ja tunteeton, eivätkä radio-ohjelmat saa kantelijan mielestä ihailla tappavaa väkivaltaa.

Radio Rockin vastaus 16.11.2007

Ohjelmajohtaja, vastaava toimittaja Kari Laakso kertoo, että ohjelman juontajat kommentoivat iltapäivälehdissä olevia uutisaiheita. Yhtenä aiheista sivutaan Mäntsälässä syksyllä tapahtunutta pahoinpitelyä ja aiemmin 90-luvulla tapahtunutta väkivaltarikoista. Juontajapari käsittelee aiheita usein huumorin ja ironian sävyttäminä. Tyylilajiin kuuluvat ajoittain liioitellut ja provosoivastikin esitetyt lausunnot.

Yksittäisen puheosuuden irrottaminen ohjelman kokonaisuudesta voi johtaa harhaan. Kantelija on jättänyt vahvavana elementtinä olevan ironian huomioimatta ja päätynyt päinvastaiseen tulkintaan juontajien viestistä. He asettivat järjettömän väkivallan teon naurunalaiseksi ja osoittivat oman kielteisen kantansa paitsi nauramalla, myös toteamalla teon ”sairaaksi”. Kantelijan subjektiivinen tulkinta ei ole yleistettävissä.

Ratkaisu

Sairaus- ja kuolemantapauksista sekä onnettomuuksien ja rikosten uhreista uutisoitaessa on aina noudatettava hienotunteisuutta (JO 28).

Ohjelman juontajaparin keskustelussa käsiteltiin tuoretta grillitappelua, jossa aseena käytettiin jalkajousta. Aseesta keskustelu siirtyi vuonna 1994 tapahtuneisiin surmiin ja sen tekijään. Naureskelun lomassa juontajat totesivat muun muassa, että ”hänhän maastoutui muun muassa johki pensaaseen ja jalkajousella latas sitten jonku… ohi ajaneen vanhuksen, voi jumalauta sairasta… XX on edelleen häkkien takana..”.

Juontajien nimeltä mainitsema henkilö surmasi jalkajousella naapurin pariskunnan ja lisäksi rynnäkkökiväärillä lehdenjakajan vuonna 1994. Hänet tuomittiin murhista elinkautiseen vankeuteen. Julkisen sanan neuvosto korostaa, että käsiteltäessä tiedotusvälineissä vakavia rikoksia, huomioon on aina otettava ennen kaikkea rikosten uhrit, heidän sukulaisensa ja muut läheiset. Neuvoston mielestä juontajien käsittelytapa on erittäin kaukana hienotunteisesta.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Radio Rock on rikkonut hyvää journalistista tapaa ja antaa kanavalle huomautuksen.