3783/YLE/07

Langettava

Urheiluruutu esitteli raportissaan jääkiekkojoukkueen pääsponsorin tehtaalla. Langettava.

Ylen Urheiluruudun raportti 2.9.2007 esitteli jääkiekkojoukkueen vierailulla Valtran traktoritehtaalla.

Kantelu 3.9.2007

Kantelija katsoo, että JYP-jääkiekkojoukkueen esiintyminen yhden pääsponsorinsa tehtaalla on piilomainontaa.

Yle Urheiluruudun vastaus 25.9.2007

Vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen toteaa, ettei juttu ole Yle Urheilun journalistisen linjan mukainen ja että Ylen käytäntönä on suhtautua sponsoreihin kriittisemmin kuin jutussa on tehty. Hänen mukaansa raportti ei kuitenkaan täytä EU:n televisiodirektiiviehdotuksen määritelmiä piilomainonnasta.

Yle on ei-kaupallinen toimija, eikä sillä tai raportin toimittajalla ole ollut kaupallisia intressejä. Toimittajaa ei myöskään palkittu sponsorin tehtaalla erityisellä vieraanvaraisuudella.

Ratkaisu

Ilmoitusten ja toimituksellisen aineiston raja on pidettävä selvänä. Piilomainonta on torjuttava (JO 19). Julkisen sanan neuvosto ei perusta päätöksiään EU:n direktiiviehdotuksille.

Urheiluruudun raportissa kerrotaan JYP-jääkiekkojoukkueen valmistautumisesta liigakauteen. Raportti on kuvattu joukkueen sponsorin tehtaalla, ja joukkue ja valmentaja esitellään esimerkiksi kokoonpanohallissa ja traktorin kyydissä.

Toimittaja vertaa joukkueen rakentamista ”huipputekniikalla varustetun traktorin valmistusprosessiin”. Traktoritehtaan ja jääkiekkojoukkueen hyveet samaistetaan, ja valmentajan tyyliä kuvitetaan vauhdikkailla traktoriotoksilla. Raportti esittelee sponsorin ja jääkiekkojoukkueen suhteen ihailevassa valossa ja mainostaa yritystä avoimesti. Julkisen sanan neuvoston mielestä raportti hämärtää ilmoitusten ja toimituksellisen aineiston rajaa.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Yle Urheiluruutu on rikkonut hyvää journalistista tapaa ja antaa Yleisradio/TV 1:lle huomautuksen.