3782/PL/07

Vapauttava

Lehti julkaisi uutisen yhteydessä valokuvan junan alle jääneistä koirasusista, joiden saamat vammat näkyivät kuvassa. Neuvosto piti asiaa maku- ja tyylikysymyksenä eikä ottanut kantaa asiaan. Vapauttava äänin 6-1, eriävä mielipide.

Mäntsälä-lehti julkaisi 5.7.2007 uutisen ja valokuvan kahden kotieläimen jäämisestä junan alle.

Kantelu 21.8.2007

Kantelijan mukaan hänen perhettään kohtasi suuri suru, kun kotoa karanneet koirat jäivät junan ruhjomiksi. Mäntsälä-lehdessä julkaistiin lehtijuttu ”Kaksi koirasutta jäi junan alle”. Verisessä valokuvassa koiramme suolet roikkuvat ja lonkka on sijoiltaan. On sopimatonta, että kuolleiden lemmikkieni kuva julkaistiin. Toimittaja tiesi hyvin, että kyse on lemmikeistä, koska jutussa kerrotaan, että omistajan edustaja kävi tunnistamassa ne. Tämä omistajan edustaja oli aviomieheni ja tyttäreni.

Mäntsälä-lehden vastaus 17.9.2007

Päätoimittaja Reijo Alanko vastaa, että koirasusien näkeminen vapaana aiheutti paljon pelkoa asukkaissa ja ohikulkijoissa. Koirasudet karkasivat jo viikolla, ja omistaja ilmoitti karanneista koirista vasta viikonloppuna poliisille. Kuvanottohetkellä ei ollut tiedossa, onko kyseessä koirasusi vai susi, eikä varsinkaan se, että ne olivat lemmikkieläimiä. Edes petoasiantuntija ei tunnistanut lajia. Mäntsälä-lehti koki erittäin tärkeäksi tiedottaa asukkaille, että koirasudet eivät enää ole vapaana.

Päätoimittaja ei ota vastineessaan kantaa julkaisuhetkellä lemmikeiksi tiedettyjen kuolleiden ja ruhjoutuneiden eläinten kuvan julkaisemiseen.

Ratkaisu

Journalistin on pyrittävä totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen (JO 8). Julkisella paikalla tapahtuvaa toimintaa on yleensä lupa selostaa ja kuvata ilman asianosaisten suostumusta (JO 29).

Mäntsälä-lehti julkaisi uutisensa yhteydessä junan ruhjomaksi jääneiden koirien valokuvat. Julkisen sanan neuvosto ei ota kantaa tyyli- ja makukysymyksiin.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Mäntsälä-lehti ei ole rikkonut hyvää journalistista tapaa.

Jari Lindholmin eriävä mielipide:

Lemmikin kuolema on ihmiselle traumaattinen kokemus, jota on tiedotusvälineissä käsiteltävä hienotunteisesti. Junan alle jääneet koirasudet eivät olleet romuttuneita polkupyöriä vaan erään perheen rakkaita seuralaisia. Julkaistessaan kuvat Mäntsälä-lehti toimi harkitsemattomasti. Kuvissa ei myöskään ollut sellaista informaatiota, jonka vuoksi julkaiseminen olisi ollut journalistisesti perusteltua saati välttämätöntä.