3679/IL/06

Vapauttava

Jutussa kerrotaan Suomen korkeimmasta asuinkäyttöön valmistuvasta talosta ja tilanteesta, jossa asunnot eivät yllättäen käy kaupaksi. On luonnollista, että Suomen korkein asuintalo kiinnostaa lukijoita ja että lehti sen vuoksi kirjoittaa talosta, sen rakentamisen eri vaiheista ja myös asuntojen myynnistä.
Vapauttava.

Uutislehti 100 julkaisi 7.8.2006 uutisen Suomen korkeimmasta asuinrakennuksesta otsikolla ”Kymmeniä asuntoja myymättä Cirruksesta”.

Kantelu 7.9.2006

Kantelijan mukaan Uutislehti 100:n juttu on varsin lähellä tekstimainontaa. Etusivulla juttuun vinkataan otsikolla ”Cirruksesta löytyy vapaita asuntoja”. Kantelija perustelee tekstimainontaepäilyään lainauksin: ”Cirruksen ylimpien kerrosten asukkaat tervehtivät lintuja lähes sata metriä merenpinnan yläpuolella. Talon kattoterassilta on huikeat näkymät 35 kilometrin päähän merelle. Talon itäpuolelta näkyy satama, lännessä kajastelevat Johanneksen kirkon tornit ja Pasilan tv-masto. Asukkaat joka tapauksessa saavat nauttia maisemista yllin kyllin. Katolla sijaitsevassa saunassa on – kuinkas muutenkaan – iso ikkuna kahdella seinällä” ja “Kalleimmassa, lähes 850 000 euroa maksavassa asunnossa on kaksi parveketta. Toinen parvekkeista saa ensikertalaisen puntit tutisemaan – lasinen seinä ei tunnut 90 metrin korkeudessa riittävältä, kun merituuli tuivertaa tukkaa vimmatusti.”

Uutislehti 100:n vastaus 29.9.2006

Päätoimittaja Janne Kaijärvi vastaa, että lehti julkaisi STT:n tekemän jutun lyhennettynä. Uutislehti 100 keskittyi Cirrukseen, ja varsinaiseksi uutiskärjeksi nostettiin asuntojen menekki. Koska Cirrus on poikkeuksellinen asuinrakennus Suomessa, lukijoita kiinnostaa, ovatko asunnot käyneet kaupaksi. Myös kalliimpien asuntojen hintojen kertominen on perusteltua – kyseessä on kiinnostava ja informatiivinen tieto.

Jutussa kerrotaan myös kahvilatilasta, jonka mahdollinen käyttö on erityisesti puhuttanut pääkaupunkiseudulla. Kuvailu tornitalon näköaloista ja kuvittelu asumisesta siinä ovat myös perusteltuja, koska vastaavia asuntoja ei muualla ole. Lehti on seurannut useita kertoja Cirrusta suunnittelu- ja rakennusvaiheen aikana, koska kyseessä on poikkeuksellinen ja kiinnostava rakennus. Piilomainonnan kanssa jutulla ei ole mitään tekemistä.

Ratkaisu

Ilmoitusten ja toimituksellisen aineiston raja on pidettävä selvänä. Piilomainonta on torjuttava (JO 19).

Uutislehti 100:n jutussa kerrotaan Suomen korkeimmasta asuinkäyttöön valmistuvasta talosta tapaan, jota kantelija ja vastaaja hyvin kuvaavat. Julkisen sanan neuvoston mielestä on luonnollista, että Suomen korkein asuintalo kiinnostaa lukijoita ja että lehti sen vuoksi kirjoittaa talosta, sen rakentamisen eri vaiheista ja asuntojen käymisestä kaupaksi.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Uutislehti 100 ei ole rikkonut hyvää journalistista tapaa.