3066/SL/01

Vapauttava

KANTELU

Aseistakieltäytyjäliitto lähetti tiedotusvälineille 3.10.2001 tiedotteen, jossa kerrottiin nimeltä mainitun jyväskyläläisen totaalikieltäytyjän paenneen maasta tiistaina ja hakevan poliittista turvapaikkaa Belgiasta. Vaikka tiedote oli merkitty julkaisuvapaaksi 4.10.2001 vasta kello 11.00, Keskisuomalainen julkaisi tiedotteen tietoihin perustuneen uutisen kuitenkin jo saman päivän aamuna ilmestyneessä lehdessä. Kantelijan, Aseistakieltäytyjäliiton varapuheenjohtajan, mielestä uutisen julkaiseminen vastoin tiedotteessa mainittua ajankohtaa oli tässä tapauksessa erityisen törkeää, koska kyseessä oli poliittisesti arkaluontoisen ihmisoikeuskysymyksiin liittyvä tapaus.

LEHDEN VASTAUS

Keskisuomalaisen päätoimittaja Erkki Laatikaisen mukaan tiedotteissa mainitut julkistamisajat ovat toivomuksia. Ne otetaan usein huomioon, mutta tarvittaessa medialla on oikeus tehdä omat ratkaisunsa. Tähän vaikuttavat mm. asian ajankohtaisuus ja kiinnostavuus sekä median ilmestymisen asettamat vaatimukset. Mikäli kyseessä on jokin todella tärkeä asia, joka on pidettävä salassa tiettyyn kellonlyömään asti, mediaan otetaan yhteyttä vasta hetkeä ennen julkaisemista. Pörssiyhtiöt noudattavat tätä käytäntöä yleisesti, eikä se ole harvinaista muillekaan.

Toimituksella on usein muista lähteistä tiedossaan sama asia kuin mistä tiedotteessa kerrotaan. Nyt puheena oleva totaalikieltäytyjän asia on tyypillinen sellainen tapaus, jossa toimituksen tietoon tihkuu tietoa monista eri kanavista. Lisäksi hänen menettelynsä oikeuskäsittely on ollut julkinen. Keskisuomalainen ei tällöin suo tiedotteen lähettäjälle oikeutta määrätä uutisen julkaisuhetki, vaan toimitus menettelee itsellisen harkinnan mukaisesti. Päätoimittaja Laatikaisen mukaan uutisen julkaiseminen täytti kaikki hyvän journalistisen tavan vaatimukset.

RATKAISU

Lehti julkaisi kantelijan tiedotteeseen perustuneen uutisen tiedotteessa mainittua julkaisuvapaa-ajankohtaa (embargo) aiemmin. Tiedotteessa kerrottiin totaalikieltäytyjän paenneen maasta, ja embargon noudattaminen olisi kantelijan mielestä ollut tärkeää totaalikieltäytyjän poliittisen turvallisuuden takaamiseksi.

Embargon noudattaminen on vakiintunut käytäntö, josta voidaan kuitenkin tarvittaessa poiketa. Tiedotteissa mainitut julkistamisen ajat eivät siis sido tiedotusvälineitä. Niillä on oikeus käsitellä tiedotteissa mainittuja asioita haluamallaan tavalla, hankkia lisäselvitystä ja julkaista myös muita asiaan liittyviä tietoja.

Näillä perusteilla Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Keskisuomalainen ei ole rikkonut hyvää journalistista tapaa.