Oikeudenkäynnin laiha lopputulos

Oikeudenkäynnin laiha lopputulos

Lakkautetun The News of the World -lehden johtoa vastaan käyty pitkä oikeustaistelu päättyi Lontoossa brittejä kuohuttavaan lopputulokseen. Vain entinen päätoimittaja Andy Coulson todettiin syylliseksi ja osalliseksi laajamittaiseen puhelinvastaajien salakuunteluun.

Sen sijaan toinen entinen päätoimittaja ja Coulsonin aikainen News Internationalin (nykyinen nimi News UK) ) toimitusjohtaja Rebekah Brooks vapautui syytteistä huolimatta siitä, että kaksikko oli ollut noihin aikoihin myös intiimissä suhteessa keskenään. Valamiehistö ei löytänyt riittävää näyttöä Brooksia vastaan. Myös entinen toimituspäällikkö Stuart Kuttner vapautui syytteistä.

Alun perin syytteen sai 11 henkilöä, osa journalisteja, osa lehtiyhtiön muuta henkilöstöä. Syytettyjen joukossa oli myös Brooksin nykyinen puoliso Charlie. Kolme syytettyä tunnusti osallisuutensa salakuunteluun, joka saavutti käsittämättömät mittasuhteet. Sen kohteeksi oli valikoitu tuhansia ihmisiä – julkkiksia, hovin edustajia sekä yksityisiä ihmisiä.

News of the World hankki laittomin keinoin monta komeaa uutisvoittoa. Oikeudessa kävi ilmi, että salakuuntelusta oli puhuttu avoimesti lehden toimituksessa.

Oikeudenkäynti Old Bailyn tuomioistuimessa kesti noin kahdeksan kuukautta. Sitä ennen Rupert Murdochin perheen hallitsema yhtiö oli joutunut lakkauttamaan tuottoisan sunnuntailehtensä. Murdocheiltä meni skandaalin takia sivu suun myös mahdollisuus laajentaa omistustaan kaupallisessa tv-yhtiössä, Skyssa. Siitä koitui yhtiölle vielä suurempi taloudellinen tappio.

Myös Britannian lehdistön itsesääntelyelin PCC koki kovia. David Cameronin hallitus katsoi, että PCC oli epäonnistunut salakuuntelun estämisessä. Hallitus päätti perustaa sen tilalle uuden eettisen neuvoston.

Perusteellinen valmistelu johti kuitenkin ojasta allikkoon. Britannian sanomalehdet kieltäytyivät hyväksymästä lordi Levesonin ehdotuksen mukaista itsesääntelyä. Lehdet ovat perustaneet oman itsesääntelyelimen, Ipson, joka aloitti toimintansa kesäkuun alussa. Se ei kuitenkaan nauti yleistä luottamusta, ja kolme suurta mediayhtiötäkin on jäänyt sen ulkopuolelle.

26.6.2014

Kirjoittaja