Nyhetsbyrån SPT hyväksyttiin JSN:n sääntelyn piiriin

Nyhetsbyrån SPT hyväksyttiin JSN:n sääntelyn piiriin

Uutistoimisto Nyhetsbyrån SPT on hyväksytty Julkisen sanan neuvoston jäseneksi JSN:n kannatusyhdistyksen kevätkokouksessa 6.5.2019.

Vuonna 2017 perustettu Nyhetsbyrån SPT on Suomen ainoa ruotsinkielinen uutistoimisto, joka tuottaa uutisia asiakkaille kotimaassa ja ulkomailla. Uutistoimiston toimitusjohtaja ja päätoimittaja Pär Landor perusteli liittymistä sillä, että JSN on journalismin etiikan keskus, johon journalismin etiikkaa ja moraalia korkeassa arvossa pitävä SPT luonnollisesti haluaa kuulua.

Useimmat suomalaiset tiedotusvälineet kuuluvat JSN:n piiriin sen jäsenjärjestöjen, kuten Sanomalehtien liiton tai Radiomedian kautta. Järjestöihin kuulumattomat tiedotusvälineet voivat hakea JSN:n erillisjäsenyyttä Julkisen sanan neuvoston kannatusyhdistykseltä.

Tiedotusvälineen on tällöin täytettävä seuraavat jäsenkriteerit:

1) Media sitoutuu noudattamaan Journalistin ohjeita ja JSN:n perussopimusta.

2) Medialla on oltava päätoimittaja tai vastaava toimittaja.

3) Media on osoittanut hyvää journalistista tapaa. Sitoutuminen Julkisen sanan neuvoston periaatteisiin ja Journalistin ohjeisiin on suotavaa kertoa myös yleisölle.

4) Lukijalle, kuulijalle tai katsojalle ei saa jäädä epäselväksi, mikä mediassa on journalistista aineistoa ja mikä ilmoitus- ja mainosaineistoa.

5) Mediasta on helposti löydettävä tiedot julkaisijasta, vastaavasta toimittajasta ja muusta toimituksesta sekä tiedot yhteydenottoa varten.

Jäsenyyttä voi hakea kannatusyhdistyksen kevätkokoukselta tai syyskokoukselta, jotka pidetään yleensä toukokuussa ja marraskuussa.

Kirjoittaja