Neuvosto äänesti kahdesta vapauttavasta – Kuvien käyttö ei loukannut yksityisyydensuojaa tai ihmisarvoa

Neuvosto äänesti kahdesta vapauttavasta – Kuvien käyttö ei loukannut yksityisyydensuojaa tai ihmisarvoa

Julkisen sanan neuvosto (JSN) käsitteli kokouksessaan 31.8. kaksi kuvien julkaisemisesta tehtyä kantelua, joista neuvosto teki vapauttavat äänestyspäätökset. 

Iltalehti sai vapauttavan jutusta, jossa se oli julkaissut kuvia presidenttiparista ja heidän alaikäisestä lapsestaan. Kantelijoiden mukaan lehti oli rikkonut alaikäisen yksityisyydensuojaa. 

JSN totesi, että presidentin perheestä urheilutapahtumassa otettujen kuvien julkaiseminen ei loukannut lapsen yksityisyyttä, eikä siihen tarvittu huoltajan lupaa. Vapauttava päätös tehtiin äänin 10–3. 

Seiska sai vapauttavan äänestyspäätöksellä 7–6 jutusta, joka loukkasi kantelun mukaan pääministerin ihmisarvoa seksualisoimalla tätä. Jutun keskiössä oli kadulla takaa päin otettu kuva trikoisiin pukeutuneesta pääministeri Marinista, jonka vartaloa jutun otsikossa ja tekstissä kommentoitiin. 

JSN:n enemmistö katsoi, että jutun näkökulma ja esitystapa olivat naista esineellistäviä, mutta sukupuolta ei tuotu esiin siinä määrin asiaankuulumattomasti tai halventavasti,  että pääministerin ihmisarvoa olisi loukattu. 

Langettava historiapalstan uutisesta, vapauttava haastattelun perumisesta

Sanomalehti Keskipohjanmaa sai langettavan historiapalstallaan julkaisemastaan 50 vuotta vanhasta jutusta, jossa kerrottiin räjähdyksessä kuolleen miehen nimi.  Kantelijat vetosivat yksityisyydensuojaan ja hienotunteisuuden vaatimukseen kuolemantapauksia käsiteltäessä.

JSN katsoi, että tunnistettavan henkilön kuolinsyyhyn liittyvän epäilyksen esittäminen oli arkaluonteista, eikä asialla ollut yhteiskunnallista merkitystä. Julkaistessaan jutun uudelleen lehti loukkasi omaisten yksityisyyttä ja hienotunteisuuden vaatimusta kuolemantapauksista uutisoitaessa.

Yle sai vapauttavan tapauksesta, jossa se peruutti haastatelluksi kutsutun ammattijärjestöjohtajan  osallistumisen suoraan studiokeskusteluun. JSN totesi, että tapauksessa ei ollut näyttöä taipumisesta ulkopuoliseen painostukseen, eikä haastattelukutsun peruminen merkinnyt journalistisen päätösvallan luovuttamista. 

Neuvosto kokoontuu seuraavan kerran 5.10.2022.
 
Julkisen sanan neuvosto on tiedotusvälineiden kustantajien ja toimittajien perustama elin, jonka tehtävänä on tulkita hyvää journalistista tapaa ja puolustaa sanan- ja julkaisemisen vapautta. Sen päätökset perustuvat Journalistin ohjeiden tulkintaan.
 
Alla tiivistelmät 31.8.2022 tehdyistä päätöksistä.
Päätökset julkaistaan kokonaisuudessaan osoitteessa www.jsn.fi.

Vapauttava päätös 8080&8082/UL/22
Iltalehti, STT  

Presidentin perheestä urheilutapahtumassa otettujen kuvien julkaiseminen ei loukannut lapsen yksityisyyttä, eikä siihen tarvittu huoltajan lupaa. Äänestyspäätös 10–3. Päätöksen lopussa eriävä mielipide.

Vapauttava päätös 8073/A/22 
Seiska    

Lehti julkaisi verkkosivuillaan pääministeristä jutun, joka oli naista esineellistävä. Juttu ja siinä ollut kuva eivät kuitenkaan loukanneet pääministerin ihmisarvoa. Äänestyspäätös 7–6. Päätöksen lopussa eriävä mielipide.  

Langettava päätös 8061/UL/22
Keskipohjanmaa

Lehti julkaisi historiapalstallaan uudelleen 50 vuoden takaisen uutisen, jossa kerrottiin räjähdyksessä kuolleen miehen nimi. Nimen julkaisu ja kuolinsyyllä spekulointi rikkoivat hienotunteisuuden vaatimusta. Arkaluonteiset yksityiskohdat loukkasivat yksityisyyden suojaa.

Vapauttava päätös 8029&8030&8074/YLE/2022
Yle

Yle perui ammattijärjestön puheenjohtajalle esitetyn kutsun suoraan studiokeskusteluun. Tämä ei ollut journalistisen päätösvallan luovuttamista. 

Lisätietoja
JSN:n puheenjohtaja Eero Hyvönen, p. 040 594 9363

Kirjoittaja