Suomenmaa

Hae päätöksiä

  • Journalistin ohjeet

  • Ratkaisu

  • Media

  • Asiasana

Vapauttava

7863/UL/21

Suomenmaa
ihmisarvo, lähdekritiikki, Mielipiteet ja tosiasiat

Lehti julkaisi mielipidekirjoituksen, jonka osana psykiatri käsitteli pääministerin mielenterveyttä ja ulkomuotoa. Arvion pääministerin pakko-oireesta saattoi psykiatrin esittämänä käsittää tosiasiaksi, joten lehti osoitti huonoa harkintaa julkaistessaan sen. Kirjoituksesta kuitenkin ilmeni, että arviossa oli kyse mielipiteestä, joka perustui julkisuudessa esillä olleisiin tietoihin. Lehti poisti jälkeenpäin osan kirjoituksesta. Äänestyspäätös 10–3. Päätöksen lopussa eriävä mielipide.

Vapauttava

2778/SL/99

Suomenmaa
Suomenmaan julkaisemissa pääkirjoituksissa tuettiin voimakkaasti lehden entisen päätoimittajan eurovaaliehdokkuutta. Kantelijan mielestä kirjoitukset täyttivät tekstimainonnan tunnusmerkistön. Lehti kiisti tekstimainonnan, koska kirjoitukset julkaistiin vain puolueväen omassa painoksessa ja poliittisella lehdellä on oikeus ilmoittaa kantansa suoraan. Neuvoston mielestä kyseiset kirjoitukset eivät olleet tekstimainontaa, koska lehdellä on oikeus esittää mielipiteensä. Lehden ei katsottu rikkoneen hyvää journalistista tapaa.

Langettava

2201/SL/95

Suomenmaa
Sanomalehden artikkelissa ihmeteltiin sitä, miksi terveydenhoitoalan lehdessä julkaistiin pääministerin haastattelu tilanteessa, jossa sairaanhoitajat olivat lakossa ja eduskuntavaaleihin oli viikko aikaa. Yhtenä haastateltavana oli ammattijärjestön lehden toimitussihteeri. Tämä oli puolestaan ymmärtänyt lehden toimittajan yhteydenoton vain taustatietojen hankinnaksi, ei haastatteluksi, josta hän olisi kertomansa mukaan kieltäytynyt. Toimitussihteerin mukaan haastatteluosuudessa oli myös virheitä.Toimitussihteerin haastattelu oli ulkopuolisin silmin arvioituna tavanomainen. Mahdolliset asiavirheet olisivat olleet korjattavissa joko oikaisupyynnön tai vastineen avulla. Samalla neuvosto kuitenkin korosti haastateltavan ja toimittajan välisen luottamuksellisen suhteen tärkeyttä. Haastateltavalle on kerrottava, onko keskustelu tarkoitettu julkaistavaksi vai ainoastaan tausta-aineistoksi. Toimitussihteeriä haastatellut toimittaja laiminlöi tämän seikan selvittämisen. Neuvoston mielestä ei voitu edellyttää, että toimitussihteeri olisi tuolloin ymmärtänyt, että tarkoituksena oli julkaista hänen kommenttinsa haastatteluna. Lehdelle annettiin huomautus.

Vapauttava

2179/SL/95

Suomenmaa
Sanomalehden pakinassa selostettiin opiskelijoiden järjestämää eduskuntavaalipaneelia ja kerrottiin, että eräs ehdokkaana ollut professori oli puheenvuorossaan kehottanut opiskelijoita eroamaan yliopistosta opintojen ajaksi ja nostamaan työttömyyskorvausta. Puheenvuorosta esitetty tulkinta oli kärjistetty. Pakinaa pidettiin kuitenkin tavanomaisena, vaalikamppailuun liittyneenä poliittisena kirjoitteluna. Lehti ei näin ollen rikkonut hyvää journalistista tapaa jättäessään vastineeksi tarkoittaman kirjoituksen julkaisematta.