Kouvolan Sanomat

Hae päätöksiä

  • Journalistin ohjeet

  • Ratkaisu

  • Media

  • Asiasana

Vapauttava

2763/SL/99

Kouvolan Sanomat
Kouvolan Sanomien uutisessa kerrottiin Etelä-Suomen lääninhallituksen tekemästä kauppojen aukioloaikoja koskevasta päätöksestä. Lehti käsitteli samaa aihetta seuraavana päivänä myös pääkirjoituksessaan. Neuvoston mielestä uutinen oli asiallinen ja hyvin laadittu, eikä päätöksen allekirjoittaneiden virkamiesten nimien mainitsemiselle ollut estettä. Pääkirjoituksessa esitetty arvostelu kohdistui kantelijoiden toimintaan virkamiehinä, ja viranomaispäätöksiä tekevien on varauduttava siihen, että heidän toimintaansa arvostellaan kärkevästikin. Vastine olisi ollut syntyneessä tilanteessa luontevin ja suositeltava keino vastata esitettyyn arvosteluun, mutta kantelijat eivät esittäneet vastinevaatimusta. Lehden ei katsottu rikkoneen hyvää journalistista tapaa.

Vapauttava

2760B/SL/99

Kouvolan Sanomat
Kouvolan Sanomat kertoi kansanedustajien poissaoloista perustaen tietonsa Sunnuntairaportin reportaasiin. Neuvoston mielestä uutinen oli asiallinen, ja siinä oli selvitetty riittävän selvästi lähtökohdat, joihin julkaistut tiedot perustuivat. Uutiseen sisältyi kuitenkin kantelijan poissaolojen osalta virhe, jonka kantelija pyysi korjaamaan. Samalla kantelija ilmoitti, että koska virhe ei johdu hänestä, hän ei ole myöskään valmis selittelemään asiaa. Lehti oikaisi virheellisen tiedon jatkojutulla. Neuvoston mielestä lehti oikaisi virheen nopeasti ja asiallisesti. Lisäksi neuvosto totesi, että poliitikko ei voi tiedotusvälinettä velvoittavasti kieltää poliitikkona antamiensa lausuntojen julkaisemista. Lehden ei katsottu rikkoneen hyvää journalistista tapaa.

Vapauttava

2497/SL/97

Kouvolan Sanomat
Kouvolan Sanomat käsitteli kunnanhallituksen päätöstä, jonka perusteella kunta osti virasta eronneen kunnanjohtajan omakotitalon hinnalla, jota pidettiin perusteettoman korkeana. Lehden artikkelissa ei osoitettu olleen selviä asiavirheitä. Kyse oli pitkälti vivahteista, ja myös tällaiseen kirjoitteluun tyypillisesti kuuluvista spekulaatioista. Osa artikkelin väitteistä jäi edelleen kiistanalaiseksi, mutta lehdellä oli kuitenkin riittävästi perusteita niiden esittämiseen. Neuvosto painotti myös vastinemahdollisuutta, erityisesti kun arvostelu kohdistui päätöksentekijöihin. Lehden ei katsottu rikkoneen hyvää journalistista tapaa.

Vapauttava

2285/SL/95

Kouvolan Sanomat
Sanomalehti kertoi kahdessa artikkelissa paikallisen taidekeskuksen taloudellisista vaikeuksista. Ensimmäisessä artikkelissa lehti lainasi taidekeskuksen edustajaa, joka arvosteli kaupungin kehitysyhtiön toimia asiassa. Kehitysyhtiö ei ollut kuitenkaan lainkaan osallisena asiaan, vaan kritiikki koski kaupungin elinkeinojohtajaa. Neuvosto piti erehdystä ymmärrettävänä, koska sama henkilö toimi sekä kehitysyhtiön johtajana että kaupungin elinkeinojohtajana. Erehdys olisi kuitenkin pitänyt huomata ennen kakkosartikkelin ilmestymistä. Toisaalta artikkeleissa siteerattu kritiikki kohdistui pikemminkin henkilöön kuin kehitysyhtiöön. Lisäksi lehti julkaisi kehitysyhtiön vastineen viipymättä. Näiden seikkojen vuoksi neuvosto ei ryhtynyt asiassa enempiin toimiin.