Liian paljon tyhmiä virheitä

Liian paljon tyhmiä virheitä

Julkisen sanan neuvosto teki viime vuonna uuden 2000-luvun ennätyksen, jolle ei tee mieli hurrata. Langettavien päätösten osuus kaikista JSN:n käsittelemistä kanteluista nousi nimittäin uudelle ennätystasolle, 40 prosenttiin.

Aiempi ennätys oli peräisin vuodelta 2010. Langettavien päätösten osuus oli silloin 38 prosenttia. Vielä ikävämmältä viime vuoden ennätys näyttää, kun katsotaan, minkä takia JSN joutui tukistamaan eniten toimituksia.

Peräti 42 prosenttia kaikista langettavista päätöksistään JSN antoi virheen korjauksesta. Luku on hämmentävän korkea, koska Journalistin ohjeissa kerrotaan selkeästi, miten ja milloin virhe on korjattava.

Kun olemme tutkineet tehtyjä kanteluja, olemme joutuneet toteamaan pettyneinä, että oikaisuohjeita ei selvästikään hallita toimituksissa tai sitten niitä on vain jätetty noudattamatta. JSN:n toimistosta, Helsingin Kruununhaasta, katsoen melkein kaikki virheen korjauksesta annetut langettavat päätökset olivat turhia.

Jokaisen toimittajan pitäisi hallita Journalistin ohjeet kuin vettä valaen, jotta ei tekisi ainakaan alkeellisia virheitä. Viime vuoden luvut osoittavat, että päätoimittajien ja toimituspäälliköiden on syytä terästäytyä ja huolehtia siitä, että toimituksissa opetellaan oikaisuohjeet mahdollisimman nopeasti.

Pienenä lohtuna todettakoon, että langettavien päätösten määrä nousi kahtena vuonna 1970-luvulla 55 prosenttiin ja 1990-luvun huonoimpana vuotena 48 prosenttiin. Siis vielä huonomminkin on mennyt. Suunnan pitäisi kuitenkin olla päinvastainen. Median pitäisi parantaa juoksuaan eikä kulkea kohti takavuosien surkeita lukuja.

Kanteluiden määrä nousi viime vuonna ennätyksellisen korkeaksi. JSN:lle tehtiin 345 kantelua. Siitä ei voi kuitenkaan tehdä sellaista päätelmää, että tiedotusvälineiden taso olisi laskenut. Noin kaksi kolmasosaa kanteluista oli nimittäin sellaisia, ettei ollut perusteita viedä niitä JSN:n käsittelyyn.

JSN teki 96 päätöstä vuonna 2014. Niistä oli langettavia 36 ja vapauttavia 60. Emme joutuneet turvautumaan kertaakaan uuteen rangaistuskategoriaan, vakavaan huomautukseen.

Kirjoittaja on Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja.

22.1.2015

Kirjoittaja