Langettava on julkaistava heti – myös uutisoinnin on täytettävä neuvoston antamat kriteerit

Langettava on julkaistava heti – myös uutisoinnin on täytettävä neuvoston antamat kriteerit

Julkisen sanan neuvosto teroittaa avoimessa kirjeessään radiokanava Iskelmälle langettavan päätöksen oikeita julkaisukäytäntöjä. Iskelmältä meni viikkokausia ennen kuin langettava päätös oli asianmukaisesti julkaistu ja siitä oli raportoitu Julkisen sanan neuvostolle.

Tässä tapauksessa julkaisun olisi pitänyt onnistua alle viikossa. JSN ei kuitenkaan vielä turvautunut toiseen langettavaan päätökseen, vaan arveli tapahtumien johtuneen toisaalta kokemattomuudesta ja toisaalta väärinymmärryksistä.

Neuvosto antoi Iskelmälle piilomainonnasta langettavan päätöksen kokouksessaan 26.9.2012. Päätös lähetettiin radiokanavalle heti seuraavana päivänä. Päätöksen julkaisusta ei kuulunut mitään. Kolmannen yhteydenoton jälkeen Iskelmä vastasi 11.10.2012.

Julkaisussa oli kuitenkin puutteita, minkä vuoksi neuvosto pyysi siihen tarkennuksia. Koska vastausta ei tullut, JSN:n puheenjohtaja päätti 8.11.2012 ottaa Iskelmän laiminlyönnin neuvoston käsittelyyn. Käsittelystä luovuttiin, kun Iskelmä viimein vastasi. Neuvosto päätyi avoimeen kirjeeseen, jotta langettavan päätöksen julkaisun ongelmakohdat tulisivat muidenkin tiedotusvälineiden tietoon.

Iskelmälle lähetetty avoin kirje löytyy täältä.

 

Kirjoittaja