Kuusi langettavaa ja neljä vapauttavaa

Kuusi langettavaa ja neljä vapauttavaa

Julkisen sanan neuvosto teki viime keskiviikkona 13.4. kymmenen päätöstä. Niistä kuusi oli langettavia ja neljä vapauttavia.  

Satakunnan Kansa, Keskisuomalainen ja Östnyland saivat langettavan päätöksen virheen korjaamatta jättämisestä. Turun Sanomat sai langettavan siitä, ettei se kuullut Oikeutta eläimille -yhdistystä kirjoittaessaan siitä voimakkaan kielteisen uutisen, eikä myöskään antanut yhdistykselle  vastineoikeutta. Yle Österbotten sai huomautuksen käytettyään äänitettyä puhelua haastatteluna radiokanavalla haastateltavan tietämättä.  

Iltalehti sai huomautuksen piilomainonnasta ja journalistisen päätösvallan luovuttamisesta ulkopuoliselle julkaistessaan Veikkauksen tuottamia nimettömiin haastatteluihin perustuvia voittajatarinoita journalismina. JSN on lähettänyt erillisen tiedotteen tästä Iltalehden langettavasta.  

Heinäveden Lehti sai vapauttavan päätöksen tapauksesta, jossa tulkittiin oliko se evännyt vastineoikeuden ilmoittaessaan, että lehti päättää keskustelun työsuhderiidasta. Keskipohjanmaa sai vapauttavan päätöksen uhrin hienotunteista kohtelua koskevasta kantelusta. Yle julkaisi laajan ampuma-aseita käsittelevän jutun, jossa olevat virheet se oli korjannut saatuaan niistä tiedon.

Yliopistojen toimittajakoulutuksen lehdet ovat kuuluneet itsesääntelyn piiriin vuodesta 2011 lähtien. Neuvosto ratkaisi keskiviikkona ensimmäisen niistä tulleen kantelu. Tampereen yliopiston Utain sai vapauttavan päätöksen haastattelua ja virheen korjausta koskeneesta kantelusta.

Langettavien päätösten osuus kaikista vuonna 2016 tehdystä päätöksistä on nyt 42 prosenttia, kun laskuihin otetaan mukaan  puheenjohtavat tekemät yhdeksän vapauttavaa päätöstä.

Lisätiedot ja kommentit puheenjohtaja Elina Grundström 050 541 0479