JSN:n entinen puheenjohtaja Pekka Hyvärinen on kuollut

JSN:n entinen puheenjohtaja Pekka Hyvärinen on kuollut

Julkisen sanan neuvoston puheenjohtajana vuosina 2008–2009 toiminut journalisti ja kirjailija Pekka Hyvärinen on menehtynyt pitkäaikaiseen sairauteen 10.5.2020. Hyvärinen oli syntynyt Kuopiossa 20.7.1951. Suomen Kuvalehden ja MTV3:n uutisten vastaavana päätoimittajana työskennellyt Hyvärinen valittiin neuvoston puheenjohtajaksi ensimmäisenä journalistina. Hän oli myös ensimmäinen puheenjohtaja, jolta odotettiin itsenäistä ja aktiivista panosta keskustelun herättäjänä ja päätöksentekijänä. Hän toimi tässä roolissa ansiokkaasti ja kasvatti neuvoston näkyvyyttä ja painoarvoa myös alan sisällä.

Pekka Hyvärisen lyhyeksi jääneen puheenjohtajakauden aikana mediasta ja journalistisista pelisäännöistä keskusteltiin neuvoston vuoden 2008 vuosijulkaisun mukaan julkisuudessa ennätyksellisen runsaasti. Hyvärisen kaudella neuvoston käsittelemistä asioista poikkeuksellisen suurta huomiota herättivät esimerkiksi Jokelan koulusurmiin liittyneet kolme päätöstä, päätös tunnetun mediapersoonan rasistisista lausunnoista sekä Helsingin Sanomille annettu viiden ratkaisun kokonaisuus, jonka taustalla olivat lehden väitteet kansanedustajien harjoittamasta sukupuolisesta häirinnästä.

Pekka Hyvärinen pohti julkisuudessa nettikirjoittelun moraalia. Hän arvosteli käytäntöä, jossa tiedotusvälineet sallivat rajustikin henkilöönkäyvän kirjoittelun nimimerkin takaa. Aiheesta virisi laaja keskustelu puolesta ja vastaan. Hyvärinen esitti myös ajatuksen nettivaltuutetun toimen perustamista. Nettivaltuutettu voisi arvioida sellaisen nettikirjoittelun asiallisuutta, joka ei kuulu JSN:n toimivallan piiriin. Myös tämä ajatus herätti tunteita ja johti vilkkaaseen julkiseen debattiin.

Hyvärinen ehti toimia puheenjohtajana vajaat kaksi vuotta. Hän jätti eroanomuksensa puheenjohtajan tehtävästä neuvoston kokouksessa 10.12.2009. Hyvärinen perusteli eroaan neuvoston enemmistön ja puheenjohtajan välisellä näkemyserolla Ylen Silminnäkijän ns. lautakasajutusta, jossa esitettiin nimettömään lähteeseen perustunut väittämä pääministeri Matti Vanhasesta.

Lähde: Julkisen sanan neuvoston vuosijulkaisut 2008 ja 2009