JSN tulkitsi virheitä ja rajasi piilomainontaa kokouksessaan 17.9.

JSN tulkitsi virheitä ja rajasi piilomainontaa kokouksessaan 17.9.

Julkisen sanan neuvosto ratkaisi keskiviikon kokouksessaan kymmenen kantelua. Kahdessa tapauksessa neuvosto päätyi langettavaan päätökseen, jotka annettiin Taloussanomille ja Hämeen Sanomille. Vapauttavat menivät Iltalehdelle, Demokraatille, STT:lle, Hufvudstadsbladetille, Helsingin Sanomille, Etelä-Suomen Sanomille, Lapin Kansalle ja Ilta-Sanomille.

Taloussanomat sai langettavan päätöksen, jonka perusteena oli piilomainonta. Lehden verkkosivuilla ei erotettu selvästi toimituksellista aineistoa ilmoitusaineistosta. Neuvosto ei pitänyt riittävänä mainintoja ”Kumppaniblogi” ja ”Yhteistyökumppanin sisältöä”, koska itse blogien ilme oli sama kuin toimituksen sivuilla.

Neuvosto aikoo järjestää syksyn mittaan seminaarin, jossa käsitellään yhdessä päätoimittajien kanssa mainonnan ja juttujen välistä rajanvetoa.

Hämeen Sanomat sai langettavan päätöksen virheen puutteellisesta korjauksesta. Lehti julkaisi oikaisun painetussa versiossaan, mutta ei lainkaan verkossa.

Neuvosto äänesti keskiviikkona kerran. Etelä-Suomen Sanomat sai vapauttavan päätöksen äänin 9–2. Kantelu koski valokuvaa, joka kantelijoiden mielestä loukkasi yksityisyyden suojaa. Vähemmistöön jääneet neuvoston jäsenet jättivät päätökseen eriävät mielipiteensä.

JSN nimesi kokouksessaan työryhmän, jonka tarkoitus on valmistella periaatelausumaa lasten käsittelystä mediassa. Työryhmässä ovat päätoimittaja Eeva-Helena Jokitaipale, päätoimittaja Merja Ylä-Anttila, päätoimittaja Kari Kivelä, JSN:n varajäsen Marja Irjala, toimituspäällikkö Antero Mukka Helsingin Sanomista, valokuvaaja Henry Rantaniemi ja toimitusjohtaja Liina Matveinen. Valmisteleva sihteeri Nenne Hallman toimii ryhmän sihteerinä. Neuvosto päättää lopullisesti periaatelausuman sisällöstä. Asiasta on uutinen JSN:n verkkosivuilla.

Kirjoittaja