JSN käsittelee pääministeri Marinin bilevideoiden uutisoinnista tehtyjä kanteluja kahdessa peräkkäisessä kokouksessa

JSN käsittelee pääministeri Marinin bilevideoiden uutisoinnista tehtyjä kanteluja kahdessa peräkkäisessä kokouksessa

JSN sai 30 kantelua pääministeri Sanna Marinin bilevideoiden julkaisuista ja uutisoinnista mediassa. Puheenjohtaja otti neuvoston käsittelyyn 16 kantelua. Jos neuvosto ratkaisee nämä kantelut tai osan niistä, kaikki tehdyt ratkaisut julkistetaan JSN:n verkkosivuilla perjantaina 11.11. kello 14, jolloin JSN:n toimistolla pidetään myös tiedotustilaisuus.

Tiedotustilaisuuteen pyydetään ilmoittautumaan osoitteella [email protected] viimeistään torstaina 10.11. ja kertomalla, mitä mediaa edustaa ja osallistuuko paikan päällä vai netissä. JSN:n toimistolle – Fredrikinkatu 25 A 8 – mahtuu 12 ensimmäiseksi ilmoittautunutta. Kaikki ilmoittautuneet saavat Teams-kutsun.

Tiistaina 8.11. JSN käsittelee yksityisyydensuojaan liittyviä kanteluja (Journalistin ohje 27). Kantelut ovat yksityishenkilöiden tekemiä, eikä niille ole hankittu Marinin tai muiden videoilla esiintyneiden henkilöiden suostumusta. Neuvoston puheenjohtaja otti kuitenkin kantelut käsittelyyn, koska videoiden julkaisu oli herättänyt laajaa keskustelua ja epätietoisuutta hyvän journalistisen tavan rajoista. Siksi puheenjohtaja katsoi, että asian käsittelylle oli erityisen painava syy.

Keskiviikkona 9.11. JSN:n käsittelyssä ovat muut videoihin ja niiden uutisointiin liittyneet kantelut. Kantelut koskevat tietojen tarkistamista (JO 10) ja lähdekritiikkiä (JO 12), juttujen muokkausmerkintöjen asianmukaisuutta (JO 20), mielipiteiden ja sepitteen sekoittumista tosiasioihin (JO 11) ja erittäin kielteisen julkisuuden kohteeksi joutuneiden kuulemista (JO 21). Kolme videoilla esiintyvistä henkilöistä oli antanut suostumuksensa viimeksi mainitun kantelukohdan käsittelyyn. Muihin henkilöihin mahdollisesti kohdistunutta erittäin kielteistä julkisuutta neuvosto ei käsittele.

Lisätiedot: JSN:n valmistelija Nenne Hallman, [email protected], pj. Eero Hyvönen, [email protected].

Kirjoittaja