Faktoilla informaatiosotaa vastaan

Faktoilla informaatiosotaa vastaan

JSN:n ja Päätoimittajayhdistyksen keskustelutilaisuus 5.5.2015 Helsingin Yliopistolla kiinnosti lähes sataa sananvapauden kannattajaa. Ennen paneelia sotatutkija Saara Jantunen esitti viisi teesiään informaatiosodasta ja kertoi, kuinka häntä on yritetty estää käyttämästä tiettyjä termejä, kuten juuri informaatiosota-sanaa. Yleisradion ulkomaantoimittaja Mika Mäkeläinen näytti yleisölle oman inboxinsa sisältöä ja saamaansa palautetta, esimerkiksi Pietarin trollitehtaasta kertoneesta jutustaan ja vertaili sitä palautteeseen ennen internettiä.  

Trollaus työllistää myös Ulkoasiainministeriötä, joka joutuu entistä useammin selvittelemään Suomen virallista kantaa esimerkiksi Euroopan Unioniin ja oikaisemaan maailmalla leviäviä vääriä tietoja kertoi ministeriön viestintäosaston päällikkö Jouni Mölsä. Helsingin Sanomien päätoimittaja Kaius Niemi muistutti, että toimittajan on tehtävä paineista huolimatta työnsä hyvin, sillä journalismille on edelleen tarvetta. Nettipoliisi Marko Forss painotti medianlukutaidon merkitystä eikä halunnut rajoittaa kansalaisten julkaisuoikeuksia ja muistutti, että pieni joukko ihmisiä saa paljon pahaa aikaan netissä.

Panelistien yhteinen mielipide oli, että tehokkain ase informaatiosotaan on ammattitaitoinen journalismi, virheellisen tiedon sinnikäs oikaiseminen ja faktojen tarkastaminen. 

Yleisö osallistui keskusteluun kyselemällä julkaisuoikeudesta, putinismista ja siitä, voiko Venäjästä kirjoittaa, jos ei osaa maan kieltä.

JSN kokeili ensimmäisen kerran tapahtuman julkaisemista Facebookissa.

Kirjoittaja