BKT-suhteesta kaksi langettavaa

BKT-suhteesta kaksi langettavaa

Julkisen sanan neuvosto ratkaisi kokouksessaan torstaina yhdeksän kantelua, joista kolme päätyi langettavaan päätökseen. Turun Sanomat ja Helsingin Uutiset sekoittivat kolumneissaan julkisten menojen osuuden ja suhteen bruttokansantuotteeseen. Tämä oli neuvoston mielestä olennainen asiavirhe, jota lehdet eivät kantelijan pyynnöstä huolimatta korjanneet. Vantaan Sanomat sai langettavan puutteellisesta lähdekritiikistä, tietojen tarkastamisen laiminlyönnistä ja ”vastinesekoilusta”. 

Neuvosto ratkaisi vapauttavana neljän kantelun luontaistuotepaketin. Etelä-Suomen Sanomat teki virheellisen uutisen, jota STT siteerasi ja jonka mm. Taloussanomat julkaisi. Karjalainen julkaisi ESS:n jutut sellaisenaan. Virheiden korjaus kesti 11 päivää. Neuvosto hyväksyi pitkän korjausajan kahdesta syystä: 1) kantelijat saivat omat kantansa näkyviin heti alkuperäisen uutisen julkaisupäivänä ja 2) asiakokonaisuus oli erittäin sekava ja monimutkainen. 

Sipoon Sanomat sai vapauttavan tapauksesta, jossa joukkoliikennesuunnittelijaa kritisoitiin voimakkaasti. Kritiikki kohdistui kuitenkin hänen työhönsä ja hän sai vastata kritiikkiin sekä verkossa että lehden palstoilla. Lapin Kansassa oli virhe, mutta sen korjausta ei pyydetty.

Neuvosto kävi ”lähetekeskustelun” lapsia koskevasta lausumasta, mutta jätti sen vielä pöydälle joulukuiseen kokoukseen. 

Mäntysalo ja Kuutti yleisön edustajiksi 

JSN valitsi kaksi yleisön edustajaa ja heille henkilökohtaiset varajäsenet kaudelle 2015–2017. Varsinaisiksi jäseniksi neuvosto valitsi HTM, tohtorikoulutettavan Venla Mäntysalon (29) Vaasasta ja FT, tutkijatohtori Heikki Kuutin (58) Jyväskylästä. Mäntysalon varajäseneksi valittiin valt. lis., free-konsultti Maria Kaisa Aula (52) Viitasaarelta. Hän toimi aiemmin mm. lapsiasiavaltuutettuna. Kuutin varajäseneksi valittiin FM, OM ja tohtorikoulutettava Niklas Vainio (35) Helsingistä. Valinnat olivat yksimielisiä ja sopivat hyvin perussopimuksen vaatimuksiin erityisosaamisesta

.JSN:n perussopimus sanoo yleisön edustajista seuraavasti: 

”Neuvosto valitsee yleisön edustajiksi viisi jäsentä ja heille
henkilökohtaiset varajäsenet. Yleisön edustajat eivät saa olla joukkoviestimen
palveluksessa eivätkä sen luottamustehtävissä. Yleisön jäsenistä kahdella ja
heidän henkilökohtaisilla varajäsenillään tulee mahdollisuuksien mukaan olla erityistä
perehtymistä sananvapausasioihin tai eettisiin kysymyksiin.”


Kommentit:     pj. Risto Uimonen 040  552 020

Lisätiedot:        JSN:n toimisto 09 135 7494