mielipiteiden tai sepitteen erottuminen tosiasioista

mielipiteet ja tosiasiat, sepite, sepitteellinen aineisto, tosiasiat ja sepite

Hae päätöksiä

  • Journalistin ohjeet

  • Ratkaisu

  • Media

  • Asiasana

Langettava

8525/YLE/23

Yle
erittäin kielteinen julkisuus, lähdekritiikki, mielipiteiden tai sepitteen erottuminen tosiasioista, olennainen asiavirhe, tietojen tarkistaminen, totuudenmukainen tiedonvälitys
Rikollismaailmasta kertovassa podcast-sarjassa oli olennainen asiavirhe, kun siinä väitettiin, ettei haastateltua henkilöä ollut tuomittu rikoksesta. Virhettä oli myöhemmin yritetty korjata, mutta se oli tehty puutteellisesti. True crime -lajityyppi huomioiden ohjelmasta ei ollut osoitettavissa puutteita lähdekritiikissä tai tietojen tarkistamisessa. Mahdollisuutta samanaikaiseen kuulemiseen oli tarjottu siinä määrin kuin se oli tarpeen.

Vapauttava

8527 & 8538 & 8558 & 8563 & 8678/UL/23 

Iltalehti
ihmisarvo, mielipiteiden tai sepitteen erottuminen tosiasioista, tietojen tarkistaminen, totuudenmukainen tiedonvälitys
Lapsi-drag-ilmiötä kritisoinut kolumni oli ilmaisultaan kärkevä ja provosoiva. Tosiasiat erottuivat kuitenkin riittävästi kirjoittajan mielipiteistä ja sepitteestä. Jutussa ei myöskään halvennettu drag-artisteja ja -harrastajia tai seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä heidän ihmisarvoaan loukkaavasti.

Vapauttava

7805/YLE/21

Yle
journalistin aseman väärinkäyttö, journalistinen päätösvalta, lähdekritiikki, mielipiteiden tai sepitteen erottuminen tosiasioista, tiedonhankinta

Yle käytti dokumenttisarjassaan kertojana ja haastattelijana sarjassa käsiteltyjen aikojen pääministeriä. Käsittelyn painottaminen sarjan kahdessa jaksossa entisen pääministerin näkökulmaan oli Ylen journalistinen valinta, johon sillä oli oikeus. Läpinäkyvyyden vuoksi olisi ollut syytä tuoda yleisölle esiin korostetummin, että haastatteluja oli tehnyt myös entinen pääministeri.