8.4.2016 Kierrätys köyhdyttää journalismin

8.4.2016 Kierrätys köyhdyttää journalismin

”Googlea on syytetty siitä, että se tuhoaa medioiden talouden imuroimalla niiden mainosrahat. Vähemmän on kiinnitetty huomiota siihen, että Google köyhdyttää myös journalismin sisältöä.

Kopiointi on internetajan älyllinen syöpä, joka opitaan jo koulussa. Kun oppimateriaaleista ei haluta maksaa, eikä tiedonhankintaa osata opettaa, koululaiset pannaan etsimään tietoa Google-hauilla ja Wikipediasta. Kun Googlen kasvattama nuorisopolvi päätyy yliopistoihin ja verkkomedioiden uutisvuoroihin, se jatkaa sisältöjen kopioimista ja kierrättämistä ihan niin kuin koulussa opetettiin.”

Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Elina Grundström kirjoittaa Journalisti-lehden kolumnissa.

Hän arvioi, että tilanne on pahenemassa, kun kouluissa aletaan ensi syksynä noudattaa uutta opetussuunnitelmaa, joka painottaa ”ilmiöpohjaista” oppimista. Huonosti toteutettuna se voi lisätä nettisisältöjen googlettamista ja kopioimista entisestään.

Suoranainen tekstilohkojen kopioiminen on kuitenkin vain jäävuoren huippu journalismiin hiipineestä kierrätyskulttuurista. Google-haut ovat niin nopeita ja helppoja, että niistä on salakavalasti tullut kokeneidenkin journalistien tärkein lähde.

Lue koko kolumni tästä:

http://www.journalisti.fi/artikkelit/2016/4/kierrtys-kyhdytt-journalismin/

Kirjoittaja