19.5.2015 Päätoimisuus on iso asia

19.5.2015 Päätoimisuus on iso asia

Julkisen sanan neuvoston kannatusyhdistyksen yksimielinen päätös muuttaa neuvoston puheenjohtajuus kokoaikaiseksi on merkittävä panostus suomalaisen median itsesääntelyyn. 

Lopullista päätöstä edelsi taustayhteisöjen kanssa käyty keskustelu ratkaisun vaikutuksista. Keskusteluissa kävi selväksi, että koko suomalainen media, siihen kohdistuvista moninaisista paineista huolimatta, on lujasti sitoutunut luotettavuutensa ja uskottavuutensa vahvistamiseen. 

Taustakeskusteluissa oli esillä kolme erilaista mallia. Tiivistettynä voi sanoa, että nyt hyväksytty malli noudatti mediayhteisön keskeistä toivetta: kustannukset nousevat maltilla ja samalla neuvoston painoarvo entisestään nousee. Kokoaikainen puheenjohtaja pystyy keskittymään täysin neuvoston toimintaan ja sen johtamiseen. 

Pääsihteerin toimi lakkautetaan kun nykyinen pääsihteeri jää eläkkeelle ja osa hänen tehtävistään siirtyy puheenjohtajalle. Samalla puheenjohtaja on entistä selkeämmin mediayhteisön käytössä journalistisen etiikan puolestapuhujana. 

Suomalainen sananvapaus on saanut osakseen paljon huomiota ja kiitosta. Kansanvallan ja demokratian kannalta vapaa lehdistö on kohta 100 vuotiaan Suomen merkittävimpiä vientituotteita. 

Sananvapauslistausten ykkössijalla paistattelu ei kuitenkaan tarkoita, etteikö meillä olisi parannettavaa. Paikkansa pitävän, vahvan lähdekritiikin läpäissyt informaatio on näinä somen ja kiihtyvän kilpailun aikoina entistä haastavampaa. Mediatalojen talouspaineet kiristävät jäljelle jäävien toimittajien aikatauluja entisestään, viestintätoimistot lobbaavat rajusti, uutisiksi puetut markkinointiviestit sekoittuvat journalistiseen sisältöön. 

Myllerryksen ja kasvavien paineiden keskellä suomalaisen median yhteinen tahto on
huolehtia siitä, että kansalaisilla on oikeus luotettavaan, läpinäkyvään journalismiin.
Kohta 50 vuotta täyttävä JSN ei näytä väsähtämisen merkkejä, päinvastoin.
Digitaalisessa murroksessa eettisyyden merkitys vain kasvaa. 

Risto Uimosen toinen kausi puheenjohtajana päättyy vuodenvaihteessa. Uimosen merkittävä panos JSN:n hyväksi on vahva pohja uudelle puheenjohtajalle. Hakuprosessi käynnistyy kesälomien jälkeen. Kokoaikainen posti suomalaisen journalismin ja sananvapauden puolestapuhujana kiinnostaa toivottavasti mahdollisimman monia!

Riitta Pihlajamäki

JSN:n kannatusyhdistyksen puheenjohtaja
Päällikkö, Journalistiset standardit ja etiikka / Yle

19.5.2015

Kirjoittaja