Ukraina lähti, Venäjä jäi – JSN jäädytti jäsenyytensä medianeuvostojen yhteenliittymässä

Ukraina lähti, Venäjä jäi – JSN jäädytti jäsenyytensä medianeuvostojen yhteenliittymässä

Ukraina erosi, Venäjä jää. Tällainen lopputulos oli riippumattomien medianeuvostojen yhteenliittymän AIPCEn vuosikokouksen lokakuisella äänestyksellä. Ukrainan vaatimus Venäjän lehdistöeettisen neuvoston PCPC:n jäsenyyden jäädyttämisestä ei saanut taakseen sääntöjen vaatimaa 2/3:n enemmistöä.

Venäjän PCPC oli valmis vapaaehtoisesti siirtymään täysjäsenestä liitännäisjäseneksi, mikä ei riittänyt Ukrainan neuvostolle. Liitännäisjäsenyys olisi jalkapallotermein tarkoittanut sitä, että Venäjä pelaisi EM-kisoissa, mutta ei saisi äänestää kisoja koskevista päätöksistä.

Yhdeksän maan medianeuvostot totesivat, etteivät nekään voi tällaisessa tilanteessa jatkaa AIPCEssa. Suomen, Ruotsin, Tanskan, Norjan, Viron, Moldovan, Armenian, Georgian ja Irlannin neuvostot jäädyttivät jäsenyytensä toistaiseksi.

AIPCElla on ollut tapana hyväksyä jäseniksi myös vaikeissa sananvapausoloissa toimivia neuvostoja tuen osoituksena näiden työlle. Jäsenyytensä pe 28.10.22 jäädyttäneiden mielestä tilanne Venäjällä on kuitenkin täysin poikkeuksellinen. Venäjän neuvostossa on lisäksi jäsenenä mm. EU:n pakotelistalle asetettu päätoimittaja Pavel Gusev, jonka omaisuutta takavarikoitiin Suomessa viime keväänä.

Sittemmin on käynyt ilmi, että Venäjän journalistiliitto on päättänyt perustaa omat osastonsa Venäjän miehittämille Ukrainan alueille. Venäjän journalistiliiton hallinnosta löytyy myös Venäjän PCPC:n jäseniä.

Kirjoittaja